Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
Дата: Tuesday, April 13 @ 08:22:08 UTC
Topic:


На 10 април Народно читалище „Методий Драгинов-1936“ организира акция за почистване под наслов „Драгиново не е контейнер“. Инициативата бе да се почисти селото и районът покрай реката към Дълбочица. Организаторите отправиха призив към всички, които са се ядосвали, оплаквали, мрънкали, писали коментари в социалните мрежи, снимали грозни гледки с боклуци - да севключат и да защитят желанието си за чистота в селото и около него с дела. И всички заедно да покажат, че Драгиново не е контейнер, а местната общност е силна.


На призива откликнаха над 100 човека и то предимно млади хора от селото. От Кметство Драгиново осигуриха чували, ръкавици и транспорт. В рамките на деня бяха събрани над 500 чувала с боклуци.
В акцията се включиха и няколко представители на Гражданското обединение „Чист Велинград“ и деца от Велинград. Ето част от констатациите, които от ГО „Чист Велинград“ споделиха на страницата си във фейсбук и е добре да бъдат отчетени от общината:
„Констатацията, за която алармираме отдавна в публичното пространство и пред отговорните органи е, че състоянието на речното корито и бреговете е окаяно. Няма как всичко това да бъде изчистено за ден или два. Необходими са общи и продължителни усилия! Въпреки това упоритостта и амбицията на всички се усети осезаемо! Дълъг участък от реката заприлича на най-естественото нещо – чиста и красива, буйна река в европейско населено място!
Трябва да се отбележи, че на една проблемна зона 23 човека чистихме в продължение на повече от един час петно с размери 40-50 кв.м. За съжаление реката под селото е тотално бунище. Сериозен проблем, който наблюдаваме от влизането на р. Чепинска в гр. Велинград по цялото поречие до вливането в р. Марица! Преди събитието имаше мнения, че за няколко часа реката ще бъде почистена, но опитът, който придобихме днес, показа точно обратното. Нужен е тежък ръчен труд, инструменти (вили, гребла, триони, храсторези и моторни триони, гумени гащеризони и т.н.). Работата ще е тежка и на моменти опасна заради стръмните брегове и нестабилните наноси със замърсявания!
Тъжно наблюдение беше, че на територията на селото не забелязахме контейнер, който да НЕ гори. Хора, помислете, този въздух го дишаме всички, включително и нашите деца!!! Местните хора споделиха, че контейнерите се палят в тъмните часове на денонощието от неизвестни хора. Всеки ден! Всички метални контейнери в селото са в състояние на разпадане заради непрестанното горене. Сметопочистването е нередовно и повърхностно!
Въпреки това, несломимото желание на участниците в почистването да живеят в по-чисто Драгиново, дава надежда! Това почистване няма да е последно, а личният пример ще доведе нови хора и ще създаде по-отговорно отношение! Читалищата и училищата са местата, които възпитават и учат на уважение към хората, дома и природата! БРАВО, ДРАГИНОВО!“
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16907