Гавра е, че лишиха хиляди хора от лековитите води на Вельова баня
Дата: Tuesday, October 18 @ 08:55:08 UTC
Topic: Общество и наука


Уважаеми съграждани, уважаемо общинско ръководство - кмет, съветници и всички останали административни служители, отговорни за благосъстоянието, живота и здравето на хората от общината,
Чуйте тревогата на около 6000 граждани на Велинград, които вече пет месеца са лишени да ползват за лечение и хигиена минерални води на една от най-старите лековити бани - Вельова баня. От това са лишени и стотици почиващи, туристи от страната и чужбина, които ежегодно посещават града ни заради неговия здравословен планински свеж боров въздух и лековити минерални води. Тук искам да отвворя една скоба, че в града ни наброяват повече от 70 минерални избора с около 9 000 литра бликаща минерална вода за минута, от 40 до 95 градуса. Те лекуват чернодробни, бъбречни, стомашно-чревни, костни и много други болести. Това много добре го знае д-р Илза Попова, която е директор на собственика на Вельова баня “Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс” - филиал Велинград. Има страни, градове, които притежават големи количества сребро, злато, голямо богатство. Други нямат злато, но пък притежават огромни количества петрол, което също е голямо богатство. Трети страни имат океани, плажове небостъргачи...Велинград няма злато, няма петрол, няма солен океански въздух... и цунами. Но има уникалното, което са ни дали Господ и природата: свежия оздравителен горско-планински въздух за белите дробове и несметните лековити минерални води. Ето кое е синьо-зеленото злато на нашия град. То е неизчерпаемо.
Но какво се случва при нас? Това, което ни е дала щедро природата, ни беше отнето само с едно закючване на външната врата. Е, вярно, че поне не могат да ни отнемат въздуха!
Под предлог на д-р Попова за рушащия се покрив, от който има течове и според някакви си техни изчислители са били необходими около 30 000 лева. Това е цифра, която е несъвместима с моето виждане. Може ли за 100-200 керемиди, малко вар, пясък и цимент и трима майстори за седмица да се похарчат тези пари? Защо заради 1000-15000 лева са лишени хиляди велинградчани, а най-вече възрастните хора, от тази божествена услуга банята? Идва зима и ако не се използват последните хубави дни да се отремонира покрива, да се почисти банята и да заработи, много наши съграждани, гости и туристи ще бъдат жестоко наказани поради нехайството на някои отговорни господа.
Уважаеми господин кмете и общински съветници, Нека да не се заблуждаваме, че големите наводнения, които сполетяха цялата страна и града ни, са причина Вельова баня да не бъде отремонтирана и да заработи. Ние не трябва да си затваряме очите, че някои отговорни господа не са си изпълнили задълженията - те си имат собствена баня и обществена безплатна. Лишиха хиляди велинградчани от нещо, много скъпо за здравето ни - Вельова баня. Ако така продължи още толкова време, банята ще бъде изпокрадена, няма да остане нито керемида, нито врата, нито прозорец, а в басейните ще се развъдят жаби и заразни болести. Банята беше затворена на 8 или 9 юни 2005 г. съвсем инцидентно, внезапно, от директора на “СБР-НК” филиал Велинград с мотив за ремонтиране на покрива. Какво се направи за тези два месеца от юни до наводнението на 5 и 6 август? Нищо! Това е една игра, една много подла гавра с моите съграждани. Както всяко държавно предприятие, се чака сградата да се доразруши и да се продаде за жълти стотинки на някои бизнесмени. Защо? Защото някои хора ще си напълнят джобовете от приватизацията на Вельова баня. Говори се, че тези бизнесмени вече обикалят банята и околностите, за да я закупят. Тях не ги интересуват нуждите на съгражданите, могат да превърнат банята в работилница за минерална вода, а на ливадите зад банята да израстне за една година нов СПА-хотел.
Отново се обръщам към вас, г-н кмете и общински съветници,
От вас зависи дали ние като гласоподаватели ще имаме вяра в чувството ви за отговорност, дали ще откликнете на молбите ни за пускане на банята, защото само след 2 години идват нови избори. Ние от квартала направихме подписка и сме готови да помогнем с каквото можем, за да заработи банята. Според д-р Попова за едно ел. табло, помпа за минерална вода и полузапушена канализация цифрата нарастнала на 80-100 000 лева. Стига заблуда! Само 5-10 000 лева са напълно достатъчни банята да заработи в най-близко време.
Пак се обръщам към вас, г-н кмете, ако искате вашите избиратели да повярват, че вие мислите за добруването на съгражданите си - помогнете! Ние не желаем в следващия брой на “Темпо” на първа страница да стои некрологът за Вельова баня, защото тя не попадала сред приоритетите за ремонт!
Васил Бричев - ЕспероThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1691