Започна обновяването на училището в Света Петка
Дата: Tuesday, April 20 @ 09:21:46 UTC
Topic:


Най-новото, с най-съвременно оборудване на кабинети и лаборатории, с най-модерни технически средства за обучение, с библиотека, лекарски и зъболекарски кабинет, столова и транспорт учебно заведение на територията на община Велинград вече е Основно училище „Д-р Петър Берон“ в село Биркова.


На 12 април 2021 г. бе прерязана лентата и бе открито новото училище, чийто строеж започна през май 2019 г. В навечерието на изборите за Европейски парламент, първата копка направи Цветан Цветанов, по онова време заместник-председател на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията. На старта кметът на Община Велинград Костадин Коев обеща: „Това ще е последната „първа копка!“. Защото идеите и обещанията за ново училище на Бирково датират от 1990 г. и през това време различни политици и управници направиха поне 3 „първи копки“.
Първоначално за построяването на училището Министерството на образованието отпусна 1 718 000 лева. На финала на проекта бе отчетено, че неговата обща стойност е 2 600 000 лева. Строителството на училището в Биркова бе инспектирано многократно лично от министър-председателя Бойко Борисов. Правителството на няколко пъти даде допълнителни средства. За последен път с постановление от 9 април 2021 г., с което бяха осиурени 4 500 000 лева за построяването на нови детски градини в Кръстава, Грашево и Света Петка. Според постановлението за всяко от населените места се дават по 1 437 765 лева и се отпускат още 186 705 лева като допълващо финансиране за ОУ „Д-р Петър Берон“ в Биркова.
В училището ще учат 103 ученици от 9 населени места. За превоза на учениците са осигурени два автобуса. С над 250 хил. лева са оборудвани кабинети по техника и технологии, лаборатории по физика и химия и по биология. Изграден е кабинет по информационни технологии, по музика и хореография и по изобразително изкуство. Училището разполага с библиотека и читалня. В сградата има 10 класни стаи, като идеята е с увеличаване броя на учениците училището да стане обединено и децата да се обучават до X клас. Всяка класна стая разполага с техника, закупени са 40 лаптопа, 6 настолни компютъра и имат изградена wi-fi мрежа. В училището работят 15 учители. В него има стол и бюфет, лекарски и зъболекарски кабинет. Към училището има и подготвителна група от 20 деца на 5 и 6 години. Предвижда се съвместно с общината да се изгради помещение за децата на 4-годишна възраст.
Официални лица на тържественото откриване бяха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на образованието Красимир Вълчев, народният представител Димитър Гечев, кметът на Община Велинград Костадин Коев и зам.-кметът Светла Томова, председателят на Общински съвет-Велинград Любомир Перчинков, началникът на РУО-Пазарджик Валентина Кайтазова, кметове на кметства, общински съветници и директори на училища.
Министър Вълчев поздрави общината, училищното ръководство и преподавателите за положените усилия. „Учителите ще останат най-важният фактор за качественото образование. Всяко дете, независимо къде живее, трябва да има достъп до добри преподаватели и до качествена материална база“, каза той. Директорът Муса Чолаков благодари за подкрепата от страна на правителството за реализацията на този дългоочакван проект. А откриването на училището се превърна в празник за цяло Бирково.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=16929