Епизоотичната комисия засили контрола заради птичия грип
Дата: Tuesday, October 25 @ 09:35:20 UTC
Topic: Общество и наука


Във връзка с опасността от поява и разпространение на птичи грип в България на 18 октомври във Велинград бе свикана на заседание общинската епизоотична комисия. Със заповед на кмета Дулев за председател на комисията е определен неговият заместник Реджеп Ходжов. В комисията влизат още представители на ДВСК, Ветеринарната служба, горските стопанства, РПУ на МВР, РИОКОЗ, Сдружението на ловците и риболовците. Първата важна задача, поставена от комисията, е строгият контрол във връзка със забраната за продажба на живи животни и птици по пазари и тържища. Допълнителна опасност във Велинград е, че тук няма регламентирано тържище за продажба на животни и в неделен ден е честа гледка продажбата на животни и птици на Кооперативния пазар. В проверките ще участват и представители на полицията.
Подготвена е листовка със съвети към домашните стопани, които отглеждат птици и през седмицата започна нейното разпространение по домовете. Д-р Диана Гагова от Ветеринарната служба поиска общината да им предостави пълен списък на броя на птици по домовете. Данните, които бяха събрани при последното преброяване преди повече от 2 години, вече не са актуални. А е особено важно да се знае точната бройка на отглежданите по домовете птици, за да има качествен контрол от страна на специалистите. Г-н Ходжов пое ангажимент общината бързо да набави и предостави данните.
В момента в община Велинград има само една птицеферна по пътя Велинград - Драгиново. В нея се отглеждат около 3000 кокошки и техният здравен статус се контролира постоянно. Засега няма основания за тревога по темата птичи грип. Потенциални носители на заразата са гълъбите и затова стопаните, които ги отглеждат и местното дружество на гълъбарите ще бъдат информирани подробно за съществуващите опасности.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1695