Снимките на филма с Кристоф Ламбер - среща с емоциите на голямото кино
Дата: Tuesday, October 25 @ 09:49:57 UTC
Topic: Култура


Френската продукция “Заекът на Ватанен” ще остане хубав спомен за среща с голямото кино за близо 120 велинградчани, които след кастинг бяха избрани и взеха участие в снимките на филма от 10 до 20 октомври. При това споменът ще е хубав, защото болшинството статисти са възхитени от организацията, реда и не на последно място от прекрасното отношение към тях от страна на звездата на филма Кристоф Ламбер.
Заради ремонта на пътя Ракитово - Цигов чарк първоначалните планове на снимачния екип да наеме стаи в хотели във Велинград бяха променени. Актьорите и екипа се настаниха в хотел “Панорама” и в станцията на Главна прокуратура на Цигов чарк. Статистите от Велинград пътуваха с осигурен транспорт до мястото на снимките в местността “Беглика”. Както бе ясно още на кастинга, статистите изпълняваха роли на индианци, пожарникари, военни, спасени жени, мъже и деца, канадски туристи.
Историята в “Заекът на Ватанен” е за журналист, който печели награда, но преминава през множество изпитания и разбира, че в живота не са важни славата и парите, а корените на рода и духовните ценности. Действието се развива в Канада, а България и нашият регион са избрани за снимки, тъй като природата ни била близка до канадската. Най-интересните сцени, заснети на Беглика, са били на горски пожар, от който героите се спасяват. Участниците са впечатлени от това колко усилия е положил снимачният екип за опазване на гората. В присъствието на горски служители от Беглика и на пожарникари от Батак и Пещера пожарът е бил имитиран толкова майсторски, че всички са се убедили на практика каква магия е киното. Един снимачен ден е струвал около 500 000 лева, тъй като е ползвана много ехника като хидроплан, хеликоптер, лодки и др.
Сред статистите от Велинград бе и почти целият състав на самодейния театър към читалище “Отец Паисий”, кв. Лъджене. За нашите актьори възможността да се докоснат до голямото кино и до Кристоф Ламбер е била едновременно емоция, приключение и трупане на опит, сподели секретарят на читалището Иван Стоянов. Самият той в една от сцените е носил дете заедно с Ламбер, на Павел Гайдев е била поверена малка роля, а на дете от Велинград са възложили дори няколко реплики на френски език. Всички са единодушни, че Кристоф Ламбер е изключителен професионалист, интелигентен и сърдечен мъж. Той не е отказал снимка на нито един статист, който го е помолил, разрешил е и снимки с камери.
Организацията била перфектна, наетите български екипи по пиротехника, озвучаване, помощник-режисьори са показали истински професионализъм. За статистите е отговаряла Илка Велчева, която е трупала опит във филми от ранга на “Хан Аспарух” и “Време разделно”. За всеки от нас имаше на разположение топли и безалкохолни напитки, плащането ставаше веднага след края на работния ден, разказаха статисти. Особено впечатление им е направила организацията на снимачната площадка, където след края на снимките не е оставал абсолютно никакъв боклук.
Очаква се филмът “Заекът на Ватанен” да бъде на българските киноекрани през 2007 г. Вече има уговорка в читалището в Лъджене да бъде организирана специлана прожекция с участието на всички местни статисти. А снимките продължават: след като приключиха на Беглика и на гара Аврамови колиби, екипът ще снима на Боровец, а през януари 2006 г. следват снимки на Белмекен. И тогава можем да очакваме Кристоф Ламбер във Велинград.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1701