12 номинирани за лидер на БСП
Дата: Tuesday, November 22 @ 10:37:42 UTC
Topic: Политика


От началото на септември до края на ноември в организациите на БСП в цялата страна се провежда отчетно-изборна кампания. По график, утвърден от общинския партиен съвет, във Велинград се състояха събрания във всичките 22 основни партийни организации, 2 младежки, 9 организации в селата и един клуб по интереси.
Тези събрания приключиха в края на изтеклата седмица, а финал на отчетно-изборния цикъл ще бъде общинската конференция на 26 ноември. За нейната подготовка разговаряхме с председателя на БСП-Велинград Тома Пачалов. Той обясни, че на приключилите събрания в много от низовите организации са избрани нови ръководства. На тях са предложени и делегати за общинската конференция, като квотата е на 8 членове - 1 делегат. Очаква се общият брой на делегатите за конференцията да бъде около 130 човека. На пленум вече е приет и дневният ред на конференцията. Тя ще започне с връчване на партийните билети на новоприети членове на БСП. Ще бъде представен отчет за периода април 2004 - август 2005 година, който ще включва и отчет за работата на групата общински съветници от БСП. Ще се отчете и дейността на контролната комисия, след което ще се пристъпи към избор на Общински съвет и председател на БСП.
От основните партийни организации са направени 12 (!) предложения за лидер на социалистическата партия във Велинград. Повечете имена са познати и се въртят от години в партийната класация, има и нови имена на хора, активно участвали в последната кандидат-кметска кампания. Големият брой на предложенията е доказателство, че няма спуснати “отгоре” имена, смята Т. Пачалов, който е начело на БСП от март 2000 година и отново е номиниран за поста. Заслужава си да припомним, че издигнатите за кандидати за председател на БСП във Велинград винаги през последните години са двуцифрено число.
По устав гласуванията за Общински съвет и за председател са тайни. По традиция пък обикновено повечето от номинираните си правят самоотводи. Но са възможни и изненади, тъй като правилата позволяват номинации за лидер на партията да се правят и по време на самата конференция. Конференцията ще избере и делегати за конгреса на БСП, който ще се проведе на 3 и 4 декември в столицата. Според изискванията за квотите (на 300 членове - 1 делегат) общинската организация на БСП - Велинград ще излъчи четирима делегати за конгреса. Като гости на конгреса ще могат да присъстват членове на партията, номинирани за участие във висшите й органи.
За общинската конференция са изпратени покани до ръководството на БСП, включително до Сергей Станишев. Поканени са депутатите от БСП от Пазарджишка област начело с водача на листата и председател на Народното събрание Георги Пирински. Домакините са поканили и местните партньори от коалицията - НДСВ и ДПС, както и партиите от Коалиция за България.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1743