Още една протегната ръка към децата с увреждания
Дата: Tuesday, December 06 @ 09:24:52 UTC
Topic: Общество и наука


Да имат децата с увреждания едно празнично изживяване и да чуят родителите им, че вече не са сами. Това бе главната цел на тържеството на 2 декември в малката зала на читалище “В. Левски”, организирано по случай международния ден на хората с увреждания. Домакини бяха новият Дневен център за деца и младежи с увреждания и отдел “Закрила на детето” към “Социално подпомагане”. Официален гост беше председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов, а кметът Стоян Дулев извини отстътвието си със служебна заетост. Директорката на Дневния център Величка Симеонова представи пред децата и родителите им 9 от членове на екипа, който все още се нуждае от социален работник и рехабилитатор. В центъра с децата ще работят 4 педагози: Даниела Михова, Здравка Гугалова, Елена Цокова и Ани Табакова. Децата ще получават различни рехабилитационни и здравни грижи, ще имат полезни занимания и игри. Извървяхме труден път за откриване на центъра, огромен труд по ремонта на сградата, сподели г-жа Симеонова и благодари на своите колеги, на отдел “Закрила на детето”, на сдружение “Балис”, на Община Велинград и общинските съветници за проявената съпричастност. Към родителите директорката се обърна с думите, че те вече не са сами в турдната ситуация и че заедно с тях ще се грижат за децата, ще споделят проблемите открито и честно и ще се борят с тежката съдба.
Г-жа Елена Канлиева, председател на “Балис” във Велинград, представи дейността на тази нова неправителствена организация, свързана със защитата на деца с интелектуални затруднения. След 15 декември във Велинград ще заработи център на “Балис”, в който родители и деца ще могат да получат консултации, социални услуги, помощ. “Хората с увреждания се нуждаят не от съжаление, а от обич, от това обществото да отвори вратите си за тях. Нека не прекарваме живота си в отчаяние и самосъжаление - има надежда децата да намерят своето място в живота”, каза г-жа Канлиева.
Дошлите на тържеството около 20 деца получиха подаръци от Общинския съвет, които връчи г-н Кехайов и от сдружение “Балис”. За почерпката на децата помогнаха фирмите “Симид”, ЕТ “Дора Терзиева” и ЕТ “Петър Михов”. А празничното настроение създадоха възпитаниците на музикална школа “Звънче” с ръководители Йорданка и Иван Казалиеви.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1762