Делото “Дулев” продължава през януари
Дата: Tuesday, December 06 @ 09:33:07 UTC
Topic: Криминална хроника


На поредното съдебно заседание на 2 декември кметът Стоян Дулев даде показания пред Пазарджишкия окръжен съд в качеството си на обвиняем по наказателно дело. Обвинението бе повдигнато по повод сключения през август 2004 г. договор за сметопочистване с “Беев и Беев”. Тогава Стоян Дулев бе временно изпълняващ длъжността кмет и като такъв е обвинен, че е нанесъл сериозни материални щети на общината. Основната вреда не е нанесена на община Велинград, а на общинската фирма “Стройком” и затова искът към обвинения е логично да бъде предявен от “Стройком”, пледира прокуратурата на 2 декември и промени обвинението срещу г-н Дулев. Досега по делото съществуваше парадоксалната ситуация общината да съди кмета на общината. Сега обаче се влиза в нов парадокс, защото “Стройком” не може да бъде конституиран като страна в хода на делото.
В показанията си пред съда обвиняемият посочи, че е подписал договор с “Беев и Беев”, тъй като това е икономически изгодно за общината. Според него частната фирма е чистила за 54 000 лева месечно, а общинската за 76 000 лева месечно, като е трябвало и да наема допълнителна техника от “Беев и Беев”. Дали това е така ще трябва да докаже назначената от съда счетоводна експертиза. Тя ще трябва да покаже и с каква сума е задлъжняла общината към всяка от двете фирми по искане на Прокуратурата. По искане на защитата на Дулев ще трябва да се установи разликата в месечното заплащане към двете фирми.
Основният въпрос към Стоян Дулев бе защо е подписал договора с “Беев и Беев” с клауза за предварително изпълнение, която се включва само в строго определени от закона извънредни случаи. Обвиняемият посочи, че е направил това по съвет на юристконкулта на общината и на главния счетоводител и заради икономическата изгода. Прокуратурата не прие това като достатъчно основание, тъй като не е налице извънредна ситуация.
Друг важен въпрос към обвиняемия бе как и защо “Беев и Беев” е ползвал контейнери за смет, който са собственост на “Стройком” и така на общинската фирма са причинени щети за над 10 000 лева. Според Стоян Дулев той е не подписвал никакъв документ, с който да се разрешава ползването на контейнерите и не знае на базата на какво е ставало това.
Делото ще продължи на 9 януари догодина, когато трябва да бъдат представени исканите икономически експертизи.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1765