Читалищен салон, какъвто публиката и самодейците заслужават
Дата: Tuesday, December 13 @ 10:11:04 UTC
Topic: Култура


От години “читалищен салон” буди у велинградчани асоциации със студ, скъсани столове, скърцаща прашна сцена, мизерни тоалетни и куп още подобни “екстри”. Независимо че се води като “образцово”, читалище “Отец Паисий” изобщо не правеше изключение от тази картина. Въпреки тежките “битовизми”, самодейците и тяхната публика не забравиха пътя към читалището и издържаха на несгодите. Сега, като хубав и свиден дар, точно в навечерието на Коледа те ще могат да влязат в обновения читалищен салон.
“Обновен” е много слаба дума за голямата промяна, извършена благодарение на включването на читалище “Отец Паисий” в проект “Красива България”. Това стана със закъснение: през 2004 г. загубихме близо половин година заради негативното отношение на тогавашния кмет Фидел Беев към проекта. Общинският съвет и Атанас Водев като врид кмет проявиха достатъчна далновидност и подкрепиха участието на читалището в проект “Красива България”, отпускайки и средства за общинската част от финансирането. И ако днес все още се чуват гласове против проекта, то е добре преди да говори, всеки да отиде и да види новия облик на салона, сцената, коридорите, тоалетните.
Целият ремонт надхвърли 100 000 лева (участието на община Велинград и на Проект “Красива България” във финансирането е 50:50). След конкурс за изпълнител на ремонта бе избрана фирма “ТИПС” ООД с президент Х. Тричков, която преди години направи и ремонта на външната фасада на сградата. Първият етап от ремонта приключи с поставяне на теракотни плочки във фоайетата, ново дюшаме на сцената, изцяло ремонтирани тоалетни на двата етажа, смяна на всички столове в салона, основно циклене на дюшамето, измазване на стени, врати, прозорци и т.н. В момента приключва вторият етап, като се подменя стария котел на парното отопление. Занапред в салона сигурно ще бъде топло, защото са поставени нови радиатори, броят им е увеличен, монтирани са и в близост до сцената.
След ремонта на читалище “Отец Паисий” Велинград вече разполага със салон, какъвто заслужават и самодейците, и публиката. Салон, в който без да се срамуваме, можем да домакинстваме на всякакви културни събития и изяви. Салон, в който няма да мръзнем по време на различни срещи, концерти, юбилеи. Салон, в който срещите с изкуство и политика, обществените прояви и обсъждания няма да бъдат съпроводени с познатите ни битови проблеми.
Вероятно читалището ще отвори врати за публика за първи път след ремонта за тазгодишния традиционен Коледен концерт. Голямо желание за гостуване на новата читалищна сцена е заявено от Драматичен театър “Константин Величков” - Пазарджик. Заради ремонта до края на тази година няма да има възможност да бъде организирано официално честване за 100-годишнината на самодейния театър към читалище “Отец Паисий” и то ще бъде отложено за пролетта на 2006 година.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1775