Възстановен е още един християнски параклис
Дата: Tuesday, December 13 @ 10:45:01 UTC
Topic: Култура


Една година след първата копка параклисът “Свети Никола” вече е факт и бе осветен навръх Никулден. В местността Никульова църква, където преди векове е имало християнско светилище, на 6 декември тази година се събраха повече от 200 човека. Всеки от тях дойде с идеята да отдаде почит на светеца и да подкрепи родолюбивото дело на създателите на параклиса. Идеята за възстановяването на християнския храм е на Държавната дивечовъдна станция “Алабак” с директор инж. Гено Пеев. Създаденият инициативен комитет от служители в ДДС “Алабак” събра над 7300 лева от дарения - лични и от различни фирми и бизнесмени, които са вложени за построяване на параклиса.
В духа на старата българска традиция целият параклис е построен с помощта на повече от 120 дарители. Проектът за сградата е дарение от арх. Терзиева. Строителните материали са дарени от фирми: тухли от “ДИК - Димитър Катранджиев”, бетон от “ДИМСИ - Павел Терзиев”, дограма и кофраж от “АМОС - Албен Бакърджиев”. Оригиналният дървен иконостас е дар от преподавателите и учениците от Професионалната гимназия по дървообработване “Иван Вазов”. Много от дарителите са помогнали с пари: Елена Будовска - 1200 лева, Гено Пеев - 650 лева, Николай Иванов - 550 лева, колективите на ГСУ Каменица и ГСУ Драгиново по 715 лева, ловната група към ДДС “Алабак” 500 лева, средства са дарили всички служители на ДДС “Алабак” и още много граждани, чиито имена бяха прочетени при освещаването на параклиса. По стенописите са работили Мария Мандова и Заварин Веселинов. Край параклиса са направени няколко стабилни маси с пейки и нова чешма, за която са помогнали от “ВКТВ”. Освен основния път от Гергевана за Стария чарк има и нова отсечка, която води по-пряко до параклиса. На освещаването на параклиса официални гости бяха заместник-областните управители Пенка Пенева и Иван Аврамов, кметът Стоян Дулев и заместникът му Реджеп Ходжов. Храмът бе осветен от четиримата свещеници от църквите в трите квартала на Велинград и в Ракитово.
За празника на свети Никола от ранна сутрин край параклиса започна приготовлението на курбан-чорба от риба. Имаше голямо хоро, музика, трапези и отлично настроение на всички дошли за освещаването на новия храм. Много именници донесоха пити и дарове за параклиса и почерпиха присъстващите. Най-ентусиазирани, както винаги, бяха членовете на Туристическо дружество “Острец” и на Дружеството за защита на Родопите. Именно Дружеството за защита на Родопите преди време даде идеята да бъдат възстановени или поне маркирани с паметни плочи всички християнски светилища в Чепинско, съществували до разрушаването им по време на турското робство. Тази идея вече дава богати плодове, благодарение на това, че срещна подкрепа като тази на ДДС “Алабак”. Новият параклис ще привлича и туристи, тъй като е разположен по един от най-популярните маршрути от Гергевана към Стария чарк. Следващият възстановен параклис ще бъде на Елин връх и ще носи името “Свети Илия”. Първата копка вече е направена и догодина ще чакаме освещаване на още един параклис. Амин!
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1781