Велинград е община-пионер по връзки с Китай
Дата: Wednesday, December 28 @ 22:01:48 UTC
Topic: Политика


Заместник-кметът на китайската община Юнфу г-н Дзенг Ли Пинг и председателят на Общински съвет Велинград г-н Неджат Кехайов сложиха подписите си под меморандум за сътрудничество. Официалната церемония се състоя на 19 декември в заседателната зала на общината. Присъства 7-членна китайска делегация, кметът на община Велинград Стоян Дулев, изпълнителният директор на асоциация “Хебър” Николай Караиванов. По-късно към официалните гости се присъедини и Гинка Чавдарова от Националното сдружение на общините в България, с чиято помощ бе осъществена връзката между Юнфу и Велинград.
Двете общини презентираха своето икономическо и културно развитие. Както в. “Темпо” вече писа, Юнфу е най-младата и една от най-бързо развиващите се общини в Китай. По ръст на икономически растеж тя отстъпва само на Хонконг и формира 13.7% от брутния вътрешен продукт на Китай. Над 2 милиона туристи годишно посещават многобройните туристически обекти в Юнфу и отлично развитите бази за СПА-туризъм. Г-н Дзенг Ли Пинг направи скъп подарък на г-н Неджат Кехайов. Заместник-кметът на китайската община се оказа един от най-известните художници и носител на изключително престижната в Китай награда на Националната академия на артистите. Той подари на Н. Кехайов картината, заради която е получил ценната награда, с която са удостоени само 30 художници в Китай. Картината ще краси кабинета на председателя на местния парламент. Картина на известен китайски художник получи и кметът Стоян Дулев. За заместник-кмета Реджеп Ходжов гостите бяха подготвили традиционна китайска покривка с бродерия. От своя страна Община Велинград поднесе на членовете на китайската делегация плакет и рекламни материали за курорта.
В програмата на гостите бяха включени посещения на няколко местни фирми и организации. Китайската делегация гостува на фирма “Булхопс”, където опита българска бира и кулинарни специалитети, на мебелна фабрика “Стелла 97”; разгледа Историческия музей, където получи като дар и традиционни писани яйца на майсторката Даниела Цопанова; вкуси местни сладка и чай в Агенцията за регионално развитие. Официалната вечеря за гостите бе в хотел “Олимп”, където присъстваха и общинските съветници. Китайците опитаха стъпките на българските хора и харесаха нашите народни ритми.
Сред многото положителни оценки за полагането на основите на сътрудничество между Велинград и Юнфу бе и тази на г-н Николай Караиванов от асоциация “Хебър”. Той отбеляза, че община Велинград е пионер сред българските общини по отношение на връзките с Изтока и този пример трябва да бъде следван и от останалите. След първата стъпка по пътя на сътрудничеството идва ред на втората. Тя ще бъде посещение на делегация от Община Велинград в Юнфу, което все още е въпрос на бъдещето.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1798