Смениха фирмата, която (не) чисти дефилето
Дата: Wednesday, December 28 @ 22:04:48 UTC
Topic: Бизнес


Колкото и приказки да изприказваме, че снегът през декември не е изненада, а най-нормалното природно явление, все ще се намери кой да опровергае тази азбучна истина.
Тази година “честта” се падна на отговарящите за почистване на пътищата от републиканската пътна мрежа в община Велинград. По техен адрес десетки и стотици шофьори не пестиха справедливи упреци, защото пътните платна в посока Варвара, Юндола и Сръница бяха в изключително лошо състояние. От години дефилето към Пазарджик не било оставяно в толкова трагично състояние с непочистени големи буци лед и огромни неопесъчени участъци. Пътят е пързалка - това бе констатацията на всеки, преминал през двадесетината километра на дефилето. А броят на пътуващите бе изключително голям, което също е напълно в реда на нещата в навечерието на празници, когато всеки пътува по работа. Това доведе до образуването на огромни колони от пъплещи коли, очакващи всеки момент буца или леден участък да ги запрати в нечия броня или калник. При положение, че сме платили и данъци, и винетки, това на нищо не прилича, коментираха вбесени шофьори и се заканваха, че повече няма да плащат, след като отговорните фактори не си вършат работата.
От КАТ - Велинград реагираха на създалата се скандална ситуация с непочистените пътища, като наложиха акт на пътните служби, отговарящи за почистването. Актът е първи за тази зима и затова по закон е в размер от 100 до 1000 лева, а при повторно нарушение сумата скача до 5000 лева. Шефът на КАТ майор Йордан Рогачев е посочил в акта целия участък от Варвара до Аврамови колиби. Отговорността за непочистения път е на Окръжно пътно управление, в чийто правомощия е да сключва договор за почистване с фирма-изпълнител. Заради скандала, на 22 декември Окръжно пътно управление прекрати договора с фирма “Братя Колеви”, която би трябвало да чисти републиканската пътна мрежа на територията на нашата община. По непотвърдена информация фирмата се е оправдала с неизплатени суми за снегопочистване. Новата фирма, избрана от Окръжно пътно управление, която занапред трябва да поддържа пътищата при зимни условия, е “Георги Делчев”. На нея няма да й бъде лесно, тъй като заледените коловози по дефилето едва ли скоро ще се разтопят. Все пак в петък ситуацията по дефилето видимо се пооправи.
В рамките на Велинград снегопочистването от началото на декември е изцяло отговорност на общинската фирма “Стройком”. От 1 декември фирмата е прекратила договора с “Беев и Беев”, които досега чистеха централния булевард и няколко други участъка. От “Стройком” успяха да се справят в рамките на възможностите си, част от техниката отново блокира заради студа. За фирма “Беев и Беев” остана да чистят при зимни условия междуселищните пътища в общината. Дано случилото се около първия сериозен сняг през тази зима по основните пътни артерии към Велинград да не се превърне в практика. В противен случай да не си правим излюзии нито за туризъм, нито за сериозен бизнес, нито че ще се увеличават тези шофьори, които плащат данъци.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1800