7 месеца фирми чакат 720 000 лева
Дата: Tuesday, March 07 @ 09:34:22 UTC
Topic: Бизнес


Вече 7 месеца фирми, участвали при преодоляване на щетите от летните наводнения от Велинград, очакват държавата да разплати дължимите им над 720 000 лева. Чашата на търпението вече преля и през изтеклата седмица проблемът бе поставен пред народния представител от НДСВ Валентин Милтенов с молба за съдействие.
Четири фирми излязоха с официална жалба, с която настояват да им бъдат изплатени заработените пари: ЕТ “ДИК - Димитър Катранджиев”, “ТИПС” ООД, “Протеринженеринг” и “Целев” ЕООД. Фирмите са допълнително натоварени и заради това, че при пускането на фактурите за извършените от тях дейности са внесли общо над 125 000 лева за ДДС. Върху фактурираните през 2005 г. суми фирмите са си платили и дължимия данък печалба. А де факто срещу свършената работа и пуснатите фактури още не са получили нито лев от държавната хазна. В края на работната седмица кметът Стоян Дулев изпрати писмо до вицепремиера и министър на държавната политика за справяне с бедствия и аварии Емел Етем. Г-н Дулев информира г-жа Етем за подадената от фирмите жалба. Общината има основание за притеснение, защото ако фирмите заведат съдебни искания, сметките на общинската хазна могат да се окажат блокирани.
Една от вероятните причини за забавяне на средствата е, че тече прокурорска проверка срещу две фирми, участвали в строителни дейности след наводненията в община Велинград. Но проверката е срещу фирми, на които вече е платено. Срещу горепосочените фирми няма прокурорски проверки, но явно държавната машина още не е отделила спорното от безспорното и плащанията боксуват.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1905