Половин век на оперния връх
Дата: Tuesday, March 21 @ 09:47:20 UTC
Topic: Култура


В късния следобед в петък, 17 март, на едно от най-оживените места в столицата - кръстовището на “Руски” и “Раковски”, изпълненията на Представителния духов оркестър на Велинград с диригент Димитър Мечев накараха десетки хора да се спрат, да послушат музика и да се запитат какъв е поводът за необичайния концерт. Отговорът даваше един красив и стилен афиш на входа на Военния клуб: това бе началото на тържественото честване по случай 50 години от творческия дебют на родения във Велинград и покорил оперните сцени по цял свят оперен певец Николай Гяуров. Организатори на тържествения концерт бяха Община Велинград, Централният военен клуб и Националната опера и балет. Събитието бе под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов и с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Българското национално радио. Залата, побираща 500 зрители, бе препълнена и това бе най-голямото доказателство за притегателната сила на името Николай Гяуров. За всички в залата бе голямо вълнение и удоволствие да си припомнят и покоряващия глас на певеца чрез записа на арията на Дон Базилио - една от емблематичните роли на Гяуров.
Сред публиката бяха двама вицепрезиденти - настоящият ген. Ангел Марин и бившият ген. Атанас Семерджиев, заместник-министърът на земеделието и горите инж. Стефан Юруков, кметът на община Велинград Стоян Дулев, председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов и общински съветници. Присъстваха много велинградчани - едни дошли специално за случая от Велинград, други живеещи в София, но също дошли специално за задочната среща с Н. Гяуров.
Половин век на върха - това бе оценката за творческата кариера на Н. Гяуров в словото на бившия председател на Комитета по култура Георги Йорданов. Той се върна към дебюта на младия оперен певец от Велинград, състоял се преди 50 години точно на същата дата 17 март и на същата сцена на Централния военен клуб. Гяуров е един от малкото творци, който няма нито един музикален провал и затова заслужава световното признание. Под неговата надгробна плоча лежи цяла една вселена, с която България може да се гордее, каза Г. Йорданов.
В концерта взеха участие Ансамбълът на Българската армия с художествен ръководител Димитър Генков, оперните певци Ангел Христов, Стоил Георгиев и Светлозар Рангелов, Градският хор на Велинград с диригент Ели Гикова, Представителният духов оркестър с диригент Димитър Мечев и мажоретният състав с ръководител Биляна Масларова.
Добре балансираната програма обобщи началото на творческата биография на Н. Гяуров, за което свои дял имат и художествената самодейност в родния му Велинград, и помощта на армейския ансамбъл, и сцената на Националната опера. Без никакво преувеличение трябва да кажем едно голямо “Браво” на певците от Градския хор, диригентката Ели Гикова и пианистката Стоянка Енчева, които изпълниха великолепно хора от операта “Набуко” на Верди. Квартет от армейския ансамбъл изпя известния хор на ловците от операта “Вълшебният стрелец” на Вебер, за да припомни истинското увлечение на Н. Гяуров по лова и риболова. Оперните изпълнители предложиха арии от Верди и Рахманинов, а певци и танцьори от армейския ансамбъл представиха китка от популярни патриотични песни.
Кулминацията на спектакъла бе общо дело на велинградския духов оркестър, мажоретния състав и хористите. Тяхното изпълнение на химна на Велинград трогна и развълнува до сълзи огромна част от присъстващите в залата. А на финала националният химн “Мила Родино” бе заключителния акорд в концерта, посветен на големия българин Николай Гяуров.
В знак на уважение към него сцената бе отрупана с цветя: от председателя на Народното събрание и депутат от Пазарджишкия избирателен район Георги Пирински, от министър-председателя Сергей Станишев, от вицепрезидента Ангел Марин, от министъра на културата Стефан Данаилов, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Съюза на ветераните от войните, Школата за запасни офицели “Христо Ботев 1948” и бивши колеги на Н. Гяуров от Първа моторна батарея. Този тържествен концерт сложи само началото на поредица от събития, с които на национално и европейско ниво ще бъде отбелязана 50-годишнината от дебюта на световнопризнания бас. Националната опера ще направи това със специална постановка на “Севилския бръснар”, честване ще има в Модена и в Милано в Италия, отделни прояви по този повод са включени в програмата на Празниците на културата, а на рождения ден на Гяуров (13 септември) във Велинград ще бъде открит негов бюст-паметник.
Първото събитие от програмата заслужено получи адмирации, като голяма част от тях се падат на Община Велинград и инициативния комитет за честванията с председател Стоян Дулев и секретар Снежана Велева. Дано същата да е съдбата и на цялата програма, посветена на юбилея на Н. Гяуров, защото заради цялото си творчество той го заслужава. От своя страна и Велинград заслужава да бъде споменаван не само като родно място на признатия за бас на планетата певец. А и като град, който цени, пази и развива духа на голямото изкуство, завещан ни от Николай Гяуров.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1926