В Чепинско яйцата не се боядисват, а се пишат
Дата: Wednesday, April 26 @ 08:33:02 UTC
Topic: Култура


На Велики четвъртък - денят, когато се боядисват по традиция великденските яйца, с водосвет бе открита в Историческия музей постоянната изложба “Великденски писани яйца от Чепинския край”.
В изложбената зала, която отваря врати за първи път от 15 години насам, веднага привлича вниманието портретът на нашата самобитна художничка, оформила своя талант под влиянието на Николай Райнов, Дечко Узунов и Ненко Балкански - Мария Малчева. Историческият музей съхранява 58 табла с паспартирани 107 броя нейни рисунки, които са точни копия на около 200 модела от 50-те години на писани яйца, запазили ценна информация за традицията.
Отделено е мястото в експозицията за разпространението на традицията за украса с восък и писалка на великденски яйца в Европа и в България. Показани са снимки на стари и съвременни майсторки баба Цвета Содева и нейната внучка, на Лиляна Похлупкова, Стойка Георгиева, Елена Колева, Васка Арсенова, на майстора на писалки бай Кольо Ботев.
Експозицията е осъществена с активното съдействие и финансова подкрепа на д-р Петър Русев, автор на тематико-експозиционния план е Георги Куманов, рецензент ст.н.с.д-р Светла Ракшиева от Етнографския институт с музей при БАН, а художествено-пространственото оформление принадлежи на пазарджишкия художник Тодор Стефанов.
Директорът на Историческия музей Снежана Велева посрещна гостите-етнолози от музейте на Велико Търново, Варна и Пазарджик, както и многото граждани, дошли на откриването на изложбата с думите: “В Чепинския край великденските яйца не се боядисват, те се пишат - като писмо, като хабер, като молитва до Бога, молитва за здраве и берекет”.
Откривайки изложбата, председателят на ОбС Неджат Кехайов пожела “Благоденствие на хората от Велинград и Весели празници!”.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1977