“Звънче” - 10 години песен и музика
Дата: Wednesday, May 03 @ 09:21:44 UTC
Topic: Култура


В далечната 1996 г. на сцената на ОНЧ “Отец Паисий” група деца от Велинград поставиха мюзикъла “Вълкът, козата и козлетата” по текст на Недялко Йорданов и музиката на Иван Казалиев. През същата година повечето от участниците в мюзикъла заедно със своите ръководители Йорданка и Иван Казалиеви създадоха Детско-юношеска вокално-инструментална школа “Звънче” към ОДК-Велинград.
Днес, 10 години по-късно, равносметката е: повече от 50 момичета и момчета на Велинград са били ученици в школата. Първи награди от участието в предаването “Мини Мис и Мини Мистър” за Христина Влахова, Спасимира Содева и Атанас Дулев. Румяна Дилова е студентка в Консерваторията в Пловдив - клас “Народно пеене” и гласът й вече е чут и оценен по достойнство в Белгия и Италия. Здравко Скабрин пък е студент по музика в Свободния университет в София и вече има в творческата си биография записи в БНР.
В навечерието на официалното честване на юбилея попитах сегашните ученици на школата защо я посещават, какво им дава тя? Ето техните отговори с малки съкращения:
“В “Звънче” съм от 10 години - от самото й основаване. През цялото това време с помощта на моите ръководители семейство Казалиеви аз обогатих своята музикална култура и обикнах още повече хубавата българска песен. Г-жа Казалиева се занимава с вокалната подготовка, солфеж и не на последно място със сценичното ни поведение. Тя ни казва,че “Изпълнителите са и артисти, защото песента трябва не само да се изпее добре, но и да се предаде така, че да докосне сърцето на всеки, който я слуша”. Инструменталната ми подготовка е на г-н Казалиев. Ние сме горди с участията си на големи фестивали и с наградите,които сме завоювали.
Музиката за мен е всичко. Щастлива и горда съм, че съм един от талантите на Музикална школа “Звънче”, но не бихме били всичко това без уроците, които получаваме от двама изключителни професионалисти и наши добри приятели Йорданка и Иван Казалиеви. Благодаря им!”
Венелина Маркова, 10 кл. СОУ “Св.Св.Кирил и Методий”
“За мен музиката е всичко, въпреки че да се занимавам с нея ми отнема доста време, търпения и усилия. Тя е моята страст,любов и най-вече удоволствие. Готова съм да пея и да слушам хубава музика по всяко време и може би точно за това преди 7 години се записах в школата на семейство Казалиеви “Звънче”, която и до ден днешен посещавам, въпреки че вече уча в музикалното училище в Пазарджик. Истината е, че в Школата намирам уют, компетентност и професионална ориентация.”
Екатерина Бояджиева, 9 кл. СОУ “Георги Брегов” Пазарджик
“Музиката още от малка заплени сърцето ми, защото чрез нея човек показва чувствата си. Музиката ни показва красивото в живота и запленява сърцата ни с мелодията и текста. Аз искам да се занимавам с пеене, защото искам да дам на хората любовта, която изпитвам, когато пея. Тази силна любов към музиката ме накара да потърся Йорданка и Иван Казалиеви. От все сърце им благодаря за помощта, която ми дадоха и дават. Благодаря им за подадената ръка в момента, когато не бях сигурна в себе си и във възможностите си.” Ани Попова, 9 кл. ПГИТ “Алеко Константинов” “Моята мечта винаги е била да пея, затова и участвах в предаването “Като лъвовете”. В школата “Звънче” при моите ръководители Йорданка и Иван Казалиеви съм от 5 годишна възраст. Благодаря им за всичко, което са ми дали. Благодаря им за всеотдайността,търпението и любовта към нас, техните възпитаници!” Вили Бъсина, 7 кл. ОУ “Иван Рилски” “Още от малък пея и знам какво е да работиш с такива хора като сем. Казалиеви. Заедно с тях съм и с талантливите деца от школата вече 3 месеца. За това кратко време научих, че в музикална школа “Звънче” се работи здраво, качествено и с любов. Убеден съм, че тук ми е мястото, щом искам да се уча как да пея. Музикална школа “Звънче”, честит юбилей!”
Емил Шулев, 11 кл. СОУ “Васил Левски” “От 8 години имам честта да съм възпитаничка на “Звънче” под ръководството на създателите на школата Йорданка и Иван Казалиеви. Удоволствие е да се работи с такива добри хора и професионалисти. Те вече 10 години помагат на мен и на децата от школата да развиваме своя талант и най-вече да се изграждаме като личности. Аз съм много щастлива, че имам възможността да бъда част от това голямо семейство, обединено с името “Звънче”.
Гергана Баракова, 6 кл. ОУ “Христо Ботев” “Вече почти 5 години пея в музикална школа “Звънче”. Нашите ръководители сем. Казалиеви са много търпеливи и внимателни към всички нас. Те обграждат с обич всяко дете още от първия му ден в школата. Те ни дават не само много обич, но и ни учат на любов към музиката. Всичко, което съм постигнала до този момент, дължа на професионализма на тези хора и на школата, създадена от тях. Те ме научиха, че всичко може да се постигне с много труд, постоянство и упорство. В школата се запознах и с много деца, които вече са мои приятели. Благодаря на сем. Казалиеви, че повярваха в мен и в моя талант!”
Анелия Рачева, 4 кл. СОУ “Св.св.Кирил и Методий” “Казвам се Христина Влахова и от 5-годишна посещавам музикална школа “Звънче”. В началото ми беше само забавно, но постепенно сем. Казалиеви ми помогнаха да открия, че песента е нещо повече от забавление. При участието ми на концерти и конкурси, усещането да видиш как публиката се вълнува от твоята песен е невероятно. На конкурса в Петрич спечелих трето място в “Изгряват звезди” с песента “Междучасие”, която е написана от Христина Димова, а музиката и аранжимента са на г-н Казалиев. На конкурсите в Пазарджик и Кюстендил се срещнах с други деца, които пеят и станахме приятели. Всичко това не можеше да се постигне без насоките, подкрепата и любовта към мен на моите преподаватели Йорданка и Иван Казалиеви. Искам да печеля още конкурси и награди, защото това ме радва и амбицира да работя повече и с моите успехи да радвам сем.Казалиеви, близки и приятели. Пожелавам на школата да празнува още много юбилеи, да учи все повече деца да пеят. Пожелавам много здраве и щастие на ръководителите ми и повече сценични изяви,чрез които нашата песен да стига до публиката!” Христина Влахова, 3 кл. ОУ”Христо Ботев” Юбилейният концерт на музикална школа “Звънче” към ОДК -Велинград ще се провде на 4 май (четвъртък) от 18:30 часа в голямата зала на ОНЧ “Отец Паисий”.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1987