ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Градската тоалетна - тема-табу или подценяван пр
Дата: Wednesday, May 03 @ 09:25:09 UTC
Topic: Общество и наука


Исмет Бабучи, общински съветник, председател на комисията по екология и туризъм към ОС- Велинград: Елементарен въпрос, който не намира решение По темата за градските тоалетни трябва да има коментари, защото един турист може да си направи много изводи от състоянието на единствения такъв обект във Велинград.
Необходима е градска тоалетна, съобразена с всички изисквания .Не знам защо нямаме такава. Помня, че преди време гласувахме 20 хиляди лева за изграждането на тоалетна в квартал Чепино. С идея за изграждане на такива съоръженя бе и специализирана в тази област фирма, но с нея само бяха проведени разговори.
Много е грозно хората да се облекчават по сгради или в паркове,така че благодаря за “подсказването” на проблема. Мисля, че нашата комисия може да инициира проверки и дебат, ще потърсим и коментара на еколога в общината, може би ще поставим въпроса и на заседание на Общинския съвет.
Проблемът наистина е сериозeн, но мисля, че разходите за изграждането на такива съоръжения не са чак толкова големи. За съжаление се оказва, че един толкова елементарен въпрос не може да намери решение.
Като представител на местния паралмент от Сърница мога да кажа, че и там проблемът е със същата серизност. В града, който се оформя като туристичeски център, има само една тоалетна и тя е на много неподходящо място, в близост до гробищния парк. Категоричен съм, че и в Сърница такъв обект е необходим и трябва да бъде изграден, но на друго по-удобно място.

Тодор Енев, главен архитект на община Велинград: Има решения, но само на хартия Градската тоалетна заема изключително важно място в архитектурния план на един град, особено ако той е и туристически център. Тази важност оценихме още преди няколко години, когато единствената градска тоалетна публична общинска собственост бе включена в проект “Красива България” и ремонтирана за над 30 хиляди лева. Идеята тя да се даде на съвестни наематели обаче май не даде добър резултат, защото по последната информация, която имам, през зимните месеци стопаните са забравили да спрат водата и от замръзването е съсипана цялата инсталация, тръби, бойлер.
В момента изграждането на градска тоалетна в квартал Каменица същестувава като част от общ проект в района на минералния плаж, в проекта за модернизация на общинския пазар също е залегнало изглаждането на градска тоалетна. Тези решения за момента са само на хартия . Като цяло темата за градските тоалетни не е дискутирана от доста време и по тези въпроси към момента няма движение.

Темата не бива да е табу, защото е достатъчно важна за курорта!
Един град, една градска тоалетна - звучи добре, но е само на хартия. Иначе, ако гледате по-внимателно, когато се разхождате и ако имате добро обоняние, впечатлението ви, че във Велинград има доста повече места, използвани като градски тоалетни, няма да е никак грешно. За съжаление...
В доста кафенета гости и туристи забелязват надписа “Тоалетната е само за клиенти на заведението”. Подобни уточнения със сигурност говорят за необходимост от градски тоалетни, който да позволят най- вече на туристите във Велинград да не подтичват от кафе на кафе, за да се облекчат и, разбира се, да не правят това по кюшетата на сгради или зад храстите в някой по-страничен парк.
Ако в момента подобна тема не е достатъчно важна за местните управници, то нека поне се замислят за това какви чувства предизвика у околните гледката около паметника на съпротивата в центъра на града, до който и в настоящия момент сигурно се облекчават не един и двама. Или общинският пазар и входовете на жилищните сгради около него, които след неделния пазар нито изглеждат, нито миришат добре. Или задната страна на лъженското читалище, или районът на Културния дом...
Това са само част от местата в курота, използвани за градски тоалетни. Никак не звучи добре, нали?!This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1989