Форум настоява за клинична пътека за белодробноболни
Дата: Tuesday, May 16 @ 08:51:52 UTC
Topic: Общество и наука


На 12 и 13 май в нашия град се проведе Национална конференция на тема “Мястото на физикалните фактори в комплексната терапия и рехабилитация на ХОББ”(хронична обструктивна белодробна болест). Конференцията е организирана от Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация съвместно с Научното дружество по пумология и фтизиатрия, Пневмоболница “Света Петка Българска” и Специализирана болница за рехабилитация “ВИТА”-Велинград. Генерален спонсор на проявата бе “Астра Зенека”. В конференцията, която е категория Б-следдипломно обучение и носи 17 точки, взеха участие двама професори - Ангелов и Костянев и повече от 10 доценти.
Срещата откри доц. Маринкев, национален консултант по физикална терапия, с думите: “Велинград е един от най-известните центрове. Той има чудесен въздух, минерални води, прекрасни бази и доказани специалисти.” Доц. Златка Янкова, зав.клиника по белодробни болести в Пловдив и председател на Националното сдружение на пневмофтизиатрите в България, акцентира върху необходимостта белодробноболните да бъдат подсигурени с клинична пътека за рехабилитация и терапия. Доц. Димитър Попов от МВР-болницата в София напомни, че в САЩ се отделят 20 милиарда долара за лечение на ХОББ.
Участниците в Научната конференция бяха поздравени от зам.-кмета Милян Арсов, който определи провеждането й във Велинград като емблематично, тъй като вече сме обявени за СПА-столица на България. В залата присъстваха зам.-кметът Р. Ходжов и председателят на комисията по здравеопазване към ОбС С.
Форумът обсъди проекторезолюция за клинична пътека за долекуване и рехабилитация на дихателната система. Освен научните доклади и дискусии, на 13 май д-р Л. Веселинова, директор на РЦЗ Пазарджик и доц. Златка Янкова прерязаха лентата на ремонтирания сектор за групова инхалация в Пневмоболница “Света Петка Българска”. Чест прави на домакините на проявата д-р Е.Шопова и д-р Крантев, че се постараха да покажат на своите гости не само “перфектна организация”, но и Велинград. Панорамната разходка с автобус, включваща и храм “Света Троица” и Историческия музей, предизвика истински интерес, проличал от множеството зададени въпроси към етнолога Георги Куманов - от историята на църквата до писането на великденски яйца, в което част от лекарите опитаха уменията си.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=1997