Дорково доказа: нищо не обединява хората така, както фолклорът
Дата: Wednesday, August 02 @ 08:56:03 UTC
Topic: Култура


Нищо не обединява един народ така, както неговият фолклор. Нищо не обединява народите така, както техният фолклор. Доказателството: надпяването, надсвирването, надиграването на 67 фолклорни ансамбъла в подножието на Цепина от 28 до 30 юли. Дорково бе отличен домакин на осмия поред международен фестивал за автентичен фолклор, започнал и развил се през годините с подкрепата на фондация “Пътеки” в лицето на г-н Крум Георгиев и г-н Александър Попов.
Вечерта на 28 юли фестивалът бе открит от поетесата Надежда Захариева, заместник-министър на културата. Сред официалните гости бяха Венцислав Велев - директор “Регионална културна политика”, депутатите Костадин Кобаков и Фидел Беев, Ирина Янакиева - президент на фондация “Европа”, кметът на община Ракитово Димитър Андонов, председателят на Общинския съвет Юсеин Сейдев, кметът на Костандово Ясен Пашомов, общински съветници.
Тази година заявка за участие дадоха 64 български фолклорни групи и 3 чуждестранни - от Колумбия, Южна Корея и Латвия. Фестивалът започна с изпълнение на дорковския ансамбъл “Овчарска песен”, основан през 1972 г. от вече покойните Васил Кривошийски и Щерьо Дузов. След внушителното дефиле на участниците за огромната публика пя Николина Чакърдъковас Неврокопския ансамбъл и свири акордеонистът Ибро Лолов. Невероятен спектакъл, който стопли сърцата и разтвори душите на хиляди хора!
В рамките на фестивала се проведе и Вторият национален преглед на фолклорните ансамбли 2006 към Националната секция на ЦИОФФ-България с президент г-н Емил Павлов. Съставите, които се оценяваха и категоризираха по време на фестивала, са заплатили за своето участие. Те получиха специални грамоти за участие от проф. Иван Тодоров. На останалите ансамбли бяха връчени призове от дърво, изработени от Румен Хаджиев, грамоти от организационния комитет и плакат. Мащабно събитие като фестивала в Дорково не може да се организира без помощта на спонсори. Благодарност за подкрепата от страна на: Община Ракитово, “Булгамалт”, “Болярка”, “Симид”, кабелна телевизия “Деймос”, “Витоша комерс”, ЕТ “Атанас Санкев”, ЕТ “Костадин Генев”, “Ралица”, “Витал”, хотел “Олимп”, “Евроинс”, ЕТ “Маринела”, “Електро Шошев”, ФБК “Изира”, ЕТ “Меш-97”, ДДС Ракитово, “Коцан”, ЕТ “Лазур”, РПК “Стефан Добрев”, ЕТ “Славчо Стоилов”.
Да се преразкажат песните, танците и музиката на 67 ансамбъла граничи с невъзможното. Да се пресъздаде атмосферата на човешкото стълпотворение и веселие под Цепина също. Който е бил в Дорково през тези три дни и нощи е имал щастието да бъде очевидец и участник. Който не е бил, нека отиде догодина. Защото дорковският фестивал за автентичен фолклор е събитие, което трябва да бъде видяно и почувствано.
Невена ПавловаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2078