80 години с езика на мира и приятелството
Дата: Tuesday, October 10 @ 09:08:45 UTC
Topic: Култура


С химна “Мила родино” на 7 октомври в залата на ОНЧ “Отец Паисий” дружеството на есперантистите от нашия град “Стою Калпазанов” отпразнува тържествено своя 80-годишен юбилей.
Като международен език, за да се решават и избегнат международни конфликти и войни, за да има мир в света и международно добруване преди 120 години д-р Заменхов създава Есперанто. Велинградските есперантисти посрещнаха гости от Русе, Разград, Габрово, Трявна, Хасково, Гълъбово, Пловдив и Ниш.
Първи с юбилея есперантистите бяха поздравени от общинското ръководство. В поздравителния адрес на кмета Стоян Дулев езикът есперанто бе определен като “най-съвършеният език, език на мира и приятелството.”
Председателят на Централното ръководство на Българския есперантски съюз инж. Петър Тодоров припомни многото проведени срещи, конференции и конгреси във Велинград, защото “есперантистите от града на Вела правят всичко с много компетентност и фантазия.” Той определи нашия град като един от бастионите на есперантското движение в България и напомни,че велинградските есперантисти са познати и в чужбина, а Манол Чолев, който на 21 септември отпразнува 103-я си рожден ден, е най-старият есперантист на планетата.
Инж. Тодоров запозна присъстващите с идеята на 80-те евродепутати, членове на есперантиските дружества в своите страни, езикът есперанто да се въведе в Европейския парламент, като той стане централен език, позволяващ по-широко и достъпно за всички страни членки на Съюза обслужване. И както подобава, поздравителния адрес на Българския есперантски съюз инж. Тодоров прочете на есперанто и обяви награждаването с “Хонора Дипломо” и златна значка велинградските есперантисти: инж.Димитър Ждраков, Иван Сергиев, Васил Бричев, Венера Ланджова, Крум Кънев, Антоанета Папазова, Лили Герова и Любен Гинчев. Поздравът на Манол Чолев: “От върха на моите 103 години ви поздравявам и ви благопожелавам здраве и съзидателни успехи” прочете председателят на ЕД “Стою Калпазанов” инж. Борис Гаджанов. Инж.Димитър Ждраков прочете поздравленията от много международни есперантистки организации. За своя 80-ти рожден ден велинградските есперантисти получиха още много поздравителни адреси и подаръци. Дошлите в залата на ОНЧ “Отец Паисий” бурно аплодираха изпълнението на есперанто на популярната народна песен “Македонско девойче” от председателя на есперантистите в Сърбия Момчил Кръстич. Есперантистите от Разград поздравиха със стих и песен, написана за юбилярите и Велинград. За юбилея на ЕД “Стою Калпазанов” пяха музикална формация “Анастасия” с художествен ръководител Стоянка Енчева, Ансамбалът за народни песни и танци “Чепино” при ОНЧ “Св.Св.Кирил и Методий” с худ. ръководител Боян Байраков, пя и малката Севдалина Комитска.
Есперантиската Стойна Стоянова поздрави приятелите си със специално написаното за повода стихотворение “Земя за изгрев” и рецитира на есперанто Ботевото “На прощаване”. На български и есперанто бе и поемата на Венелин Митев “Приказка за българското момиче” на носителката на златен орден “Заменхов” и индивидуален член на Световния есперантски съюз Елена Янчева.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2091