Германски полицаи обучават наши
Дата: Tuesday, October 24 @ 09:41:26 UTC
Topic: Политика


Мачът “Вердер” - “Левски” безспорно бе гледан с интерес от хиляди велинградчани,както и от една по-особена компания в БЛЦ “Камена”. Там футболната среща бе наблюдавана с професионално око от полицаи от Германия и България, които се занимават с охранителна дейност на масови мероприятия. А точно мачовете в последно време са масовите прояви, които в най-голяма степен поставят на изпитание професионалните умения на полицията не само в нашата страна, а и в цяла Европа.
В продължение на 4 дни в “Камена” се проведе работно обучение за структурите на Охранителната полиция от София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник, Стара Загора и Русе. Полицаите бяха обучавани от техни колеги-експерти от германското вътрешно министерство, с което партнират от 2002 г. и което финансира тези работни срещи. Германската охранителна структура носи името “Полиция в готовност” и то е показателно за нейната дейност. Проблемите у нас и в Германия са аналогични, сочат наблюденията на експертите. На първо място е футболното хулиганство, с което в Германия успяват да се преборят, както се видя на мачовете от Световното първенство по футбол тази година. Там системата за охрана е различна от нашата - клубовете осигуряват така наречените стюарди, които следят за реда по трибуните, а полицията е в готовност в тунелите на стадионите, но се намесва само в краен случай. В България също се мисли за прилагане на такава система, още повече, че полицията не приема постоянните критики от страна на футболните клубове, които не могат да озаптят част от своите фенове.
Точно в дните на обучението възникна и проблемът с намесата на полицията в ромския квартал в Пазарджик. Оказа се, че в нашия областен град няма звено на Охранителна полиция, видя се до какво доведе именно липсата на такива специалисти и на практика се потвърди нуждата от подобни обучения като това в “Камена”.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2112