Светкавична смяна в “Стройком”
Дата: Tuesday, March 06 @ 17:42:38 UTC
Topic: Политика


На 1 март Иван Бояджиев встъпи в длъжността управител на общинската фирма “Стройком” на мястото на досегашния врид управител Тошко Кютов. Смяната бе предшествана от ходове в две посоки: от БСП направиха всичко възможно, за да я стопират, а от страна на сегашното мнозинство в Общинския съвет, подкрепило кандидатурата на Иван Бояджиев, бе направено всичко възможно, за да поеме той управлението на фирмата.
Решението за избор на Иван Бояджиев за управител бе гласувано от Общинския съвет на сесия на 21 февруари и бе подписано и обнародвано на 23 февруари, петък. Още същия ден председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов е подписал договора на Иван Бояджиев като управител на “Стройком”, въпреки че от БСП заявиха категорично, че ще обжалват решението заради участието в процедурата и гласуването на Снежана Велева и Атанаска Хрисчева (от БСП сезираха Общинската избирателна комисия, че двете общински съветнички в същото време са и директори на общински предприятия). Сутринта в понеделник, 26 февруари, решението е оспорено с 4 жалби пред областния управител и пред Пазарджишкия окръжен съд. Жалбоподатели са общинският председател и съветник от БСП Тома Пачалов и участниците в конкурса за управител Тошко Кютов и Георги Цанов.
От Областната управа са категорични, че Н. Кехайов е избързал с подписването на договора с Ив. Бояджиев, тъй като на 23 февруари областният управител не е бил уведомен по надлежния ред за решението. По закон областният управител може да спре всяко решение на общински съвет в срок от 14 дни след неговото обявяване, но в случая този срок не е спазен и договорът е подписан преди изтичане на срока за обжалване. На 28 февруари фирменото отделение на Пазарджишкия окръжен съд вписва като управител на “Стройком” Иван Бояджиев, въпреки подадените 4 жалби срещу решението. За в. “Темпо” председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов заяви, че е му е оказан натиск и от двете посоки: от БСП да се забави изпълнението на решението, а от мнозинството да се избърза с изпълнението. Г-н Кехайов сподели, че е имал тежък разговор в Областната управа, от който е станало ясно, че решението най-вероятно ще бъде спряно от областния управител. Според председателя на Общинския съвет ако решението бъде спряно, спорът ще се решава в съда. Той аргументира позицията си с различните тълкувания на юристите, според които щом решението на Общинския съвет се основава на Търговския закон, то не може да се обжалва в административното, а само във фирменото отделение на съда.
Позицията на съветниците от БСП остава непроменена, заяви Тома Пачалов. Те са готови да я защитават пред съда, включително с протокол от самия конкурс, в който комисията с председател Снежана Велева е записала, че Иван Бояджиев не отговаря на условието за 3-годишен управленски стаж в търговско дружество.
До края на тази седмица ще е ясно дали областният управител Ангел Чолаков, който беше в чужбина, ще спре решението. В цялата история безспорно е само това, че за пореден път от 2002 г. насам “Стройком” е заложник на местните политически борби и лобита.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2199