Нов атентат срещу общинската съветничка Ек. Каферинова
Дата: Tuesday, March 06 @ 17:49:36 UTC
Topic:


Лично министър Румен Петков се ангажира със случая
Около 23.20 часа на 27 февруари на улица “Христо Смирненски” във Велинград бе взривен личният автомобил на Екатерина Каферинова, общински съветник и лидер на Земеделски народен съюз. Автомобилът Пежо 107 е бил паркиран на обичайното си място до стената на къщата и непосредствено до улицата. Съседи споделиха, че първоначално се е чул слаб пукот, след което много силен тътен е разтърсил близките къщи. Автомобилът е пострадал сериозно, цялата му предница е разбита, части от него са се разлетели по улицата. За късмет колата не се е запалила, което би довело до много по-големи щети, тя е закупена на лизинг и има застраховка. Поражения има и върху къщата на г-жа Каферинова, счупени са стъкла, изкривени дограми и метални щори. Къщите от другата страна на улицата са пострадали от силната ударна вълна. В две от съседните къщи са изпотрошени прозорци, включително до третия етаж.
Няма физически пострадали хора от взрива, но всички живеещи в близост до мястото на инцидента са много разтревожени и премислят какво би станало, ако в момента са били навън или по улицата е вървял случаен минувач. По време на взрива Екатерина Каферинова е била в къщата заедно със своя внук, който е преживял сериозен стрес. Тя се е намирала в къщата, само на метър от мястото на взрива.
Минути след покушението върху автомобила на местопроизшествието са пристигнали служители на РПУ - Велинград. На място по-късно дойдоха специалисти от службите ДОТИ и НСБОП от Пазарджик. Те извършиха пълен оглед и дадоха ход на техническите експертизи, които ще доказват колко и какъв е бил взривът. По непотвърдена официално информация става въпрос за 300-400 грама тротил, поставен под левия калник на пежото.
Г-жа Каферинова е дала показания веднага след инцидента, който е втори за последните два месеца, тъй като на 2 януари 2007 г. в дома й бе хвърлена бутилка със запалителна течност и този случай продължава да се разследва от полицията. Една от версиите, изложена от съветничката и пред медиите е, че случилото се е резултат от натрупаното голямо политическо напрежение в Общинския съвет. Г-жа Каферинова направи паралел между двете смени на управители в общинските фирми “ВКТВ” и “Стройком” и двете покушения срещу дома и автомобила й.
Още на 28 март депутатът от ЗМС доц. Борислав Китов е запознал с подробности за атентата лично министъра на вътрешните работи Румен Петков. От ЗНС (новообразуваната земеделска формация, която се отдели от БЗНС-Народен съюз на Анастасия Мозер) са настояли пред министър Петков служителите на реда да положат максимални усилия за разкриване на извършителите. Тази седмица г-жа Каферинова очаква лична среща с Румен Петков, който е коментирал инцидента и с ръководството на РПУ - Велинград.
“Хора се занимават с милиони и с наркотици и нищо не им се случва. Аз нямам друго, освен дейността си в Общинския съвет - нямам магазини, павилиони, ресторанти, собственост, не дължа пари, нямам лични разправии. Затова според мен няма логика причината да е друга, освен позициите ми в Общинския съвет. През този мандат не сме продавали, не сме приватизирали. Не виждам нищо в моята дейност и в моя живот, което да е причина за такъв атентат. Възможно е да е нещо много дребно и лично, но защо не дойдат да ми кажат, да ме попитат. Винаги съм намирала начин да помогна, да съдействам. Възможно е и някой да използва създалата се ситуация около “Стройком”, за да ме навява на тази мисъл. За мен това е опит за убийство и искам всичко да се разбере!”, заяви за в. “Темпо” г-жа Каферинова.
На 2 март председателят на Общински съвет Велинград Неджат Кехайов излезе с официално писмо по случая под заглавие “Не на Терора” (пълният текст публикуваме отделно). На въпрос на в. “Темпо” дали наистина в Общинския съвет има натрупано толкова голямо напрежение, за да се стигне до подобно грубо посегателство, г-н Кехайов отговори: “Общинският съвет не е взимал решения, които да предизвикат конфликт на интереси. Причините за атентата са доста неизяснени. Става въпрос за общински съветник, бие се по авторитета на Общинския съвет, защото г-жа Каферинова е част от семейството на Общинския съвет. Неприемливо е да се решават конфликти и проблеми с такива варварски методи. Нещата са много сериозни, изискват качествена и бърза намеса от отговорните органи - не само за разкриване, а и мерки за недопускане на подобни изяви, което е проблем на цялото общество”.
Потърсихме и мнението на Тома Пачалов, общински съветник и лидер на БСП, тъй като именно групата на социалистите публично и ясно се противопостави на смяната на управителя на “Стройком”. Г-н Пачалов заяви: “По случая със “Стройком” каквото е трябвало, сме казали публично и сме написали. Заплахите срещу Екатерина Каферинова са недостойни, проблеми не се решават така. Но в същото време някой иска да внесе друг подтекст, опитва се да изкара, че проблемът е в двете общински фирми. Не съм съгласен по такъв начин да се измества въпросът, ние сме действали единствено и само по законния ред: подали сме жалби до областния управител и до съда”.
Версията, че причина за атентата са политически напрежения в местния парламент, е само една от тези, по които работи полицията. Към момента останалите не се огласяват официално. Взривеният автомобил на Екатерина Каферинова е последният в списъка на инцидентите, сполетели хора от местния политически елит през годините: срещу дома на кмета д-р Цветан Дафов бе хвърлена бутилка със запалителна течност, децата на кмета Стоян Дулев бяха заплашвани по телефона, около кмета и депутат Фидел Беев имаше отвличане на дъщеря, запален автомобил и билборд и т.н. Засега нито един от тези случаи не е разкрит, извършителите, подбудителите и причините остават в сферата на догадките.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2200