Последен епизод от кметското дело
Дата: Wednesday, March 21 @ 14:59:26 UTC
Topic: Криминална хроника


Върховният касационен съд насрочи за 19 март делото, по което кметът на община Велинград Стоян Дулев оспорва наложената му от две съдебни инстанции условна присъда от 1.5 година затвор. В началото на януари 2005 г. Пазарджишкият окръжен съд постанови тази присъда за кмета Дулев заради сключения от него през 2004 г. договор за сметопочистване на общината с частната фирма “Беев и Беев”. Договорът бе обявен за незаконосъобразен, а Стоян Дулев бе осъден за причинени щети на общинската хазна и за подписване на договора с клауза за предварително изпълнение, която също е била незаконосъобразна. Условната присъдата бе обжалвана от Стоян Дулев пред Пловдивския апелативен съд, но апелативните съдии я потвърдиха. Така се стигна до обжалване пред Върховния касационен съд в София, чието решение ще бъде окончателно и неподлежащо на обжалване.
Второ наказателно отделение на ВКС разгледа делото на 19 март, кметът бе заедно със заместниците си Р. Ходжов и М. Арсов. Адвокатът на Ст. Дулев е внесъл допълнения към касационната жалба за съществени нарушения на процедурните правила от двете предходни съдебни инстанции. Той заяви, че наложеното на кмета наказание е явно несправедливо. Прокурорът от ВКП обаче бе категоричен, же жалбата е неоснователна и решението на Апелативния съд трябва да остане в сила.
Стоян Дулев каза пред тричленния съдебен състав, че не е извършил нарушения при подписването на договора, защото комисията не е отстранила “Беев и Беев” от участие в обществената поръчка, а юристът на общината го е посъветвал за т.нар. “предварително изпълнение”. Две съдебни инстанции пренебрегват факта, че не съм подписал договор с фирмата за ползване на контейнерите за смет, каза кметът и поиска да бъде оправдан. Съдът има 30-дневен срок да се произнесе. Ако потвърди условната присъда, Стоян Дулев не може да остане кмет на общината. Важно е и кога ще излезе решението с оглед на това дали ще има нови избори за кмет на общината.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2217