Полицията залови две момчета, хората почистиха параклиса “Св. Илия”
Дата: Tuesday, June 05 @ 10:11:42 UTC
Topic: Криминална хроника


Във вторник, 29 май, полицията информира, че в резултат на активни издирвателни действия са заловени две деца на 14 и 16 години. Те са извършителите на вандалското поругаване на параклиса “Свети Илия” над Клептуза, за което информирахме преди седмица. Момчетата са прекарали една нощ в ареста на РПУ-Велинград и срещу тях е започнато полицейско производство. Едното от тях има предишни кражби, но поради факта, че не са пълнолетни, наказанията им няма да бъдат големи. Имената на задържаните не се съобщават, но по неофициална информация те не са от близката ромска махала.
Междувременно хората, които със собствени сили и дарения направиха параклиса, се заеха да заличат грозните надписи и петна по стените. “Стъргахме до бяло, боядисахме веднъж, но всичко отново изби по стените и започнахме отначало. Получихме като дарение ел. кабел и го поставихме, след това направихме нова шпакловка на стените. Трудно е, много ни е болно, но въпреки всичко ще почистим параклиса”, разказа председателката на Туристическо дружество “Острец” Любка Зинкова. Поръчана е и метална врата, която ще бъде монтирана, за да пази храма от подобни набези.Във вторник, 29 май, полицията информира, че в резултат на активни издирвателни действия са заловени две деца на 14 и 16 години. Те са извършителите на вандалското поругаване на параклиса “Свети Илия” над Клептуза, за което информирахме преди седмица. Момчетата са прекарали една нощ в ареста на РПУ-Велинград и срещу тях е започнато полицейско производство. Едното от тях има предишни кражби, но поради факта, че не са пълнолетни, наказанията им няма да бъдат големи. Имената на задържаните не се съобщават, но по неофициална информация те не са от близката ромска махала.
Междувременно хората, които със собствени сили и дарения направиха параклиса, се заеха да заличат грозните надписи и петна по стените. “Стъргахме до бяло, боядисахме веднъж, но всичко отново изби по стените и започнахме отначало. Получихме като дарение ел. кабел и го поставихме, след това направихме нова шпакловка на стените. Трудно е, много ни е болно, но въпреки всичко ще почистим параклиса”, разказа председателката на Туристическо дружество “Острец” Любка Зинкова. Поръчана е и метална врата, която ще бъде монтирана, за да пази храма от подобни набези. Темпо ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2341