ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Има ли чуваемост между местната власт и гражданс
Дата: Tuesday, June 12 @ 08:47:27 UTC
Topic: Общество и наука


Неджат Кехайов, председател на Общинския съвет:
Необходима е по-голяма готовност за диалог
Има основание да се говори за комуникация между Общинския съвет и гражданските структури. Напоследък гражданският сектор се активизира, родиха се различни сдружения, граждански комитети, които искат да се говори за проблемите на града и общината и да се търсят решения за тях. Но вследствие на различни срещи не се постигна необходимото разбиране между двете страни дотолкова, доколкото е необходима по-голяма настойчивост и готовност за диалог. На последните две сесии Общинският съвет не реализира предложения за партньорство с частни организации и клубове. Не бяха приети предложенията за облагородяване на парковете “Бор” и “Велова баня”. Мотивите, че това са предизборни акции, не са основателни. Има ли значение кога ще се реализират тези инциативи, преди или след изборите? Важното е да не се губи време и темпо. Казвал съм го и преди: когато инциативите са добри, а общината няма финансов ресурс, те трябва да се подкрепят. Рано или късно тези граждански структури ще успеят, независимо от упоритите откази на Общинския съвет.

Божана Маркова, граждански комитет “Да поработим за Велинград”:
Градът е в това положение заради липсата на диалог
Засега между гражданските структури и местната власт чуваемост няма. Надявам се, че ще има, след като все пак бе решено да се проведе извънредна сесия. За нея изпратихме поредица от писма с искания снимков материал и конкретни предложения. Нещата изобщо не са наред. Не мога да се съглася с думите на кмета, че се работи. Не знам къде се случва това, за момента ние не виждаме нищо налице. Дано скоро да има резултати. Преди време, когато предствихме предложения пред кмета, свързани с облагородяването и почистването на града, той каза, че тези неща не били в неговите правомощия. Обърнахме се и към Общинския съвет, той е фактор в местната власт и сесия за туризма предстои, но без изпълнителната власт в лицето на кмета нищо не може да се случи. Диалог между всички страни е необходим. Точно заради, това че през последните години такъв липсваше, градът е в това положение. Решават се проблеми само на определни хора и се поработва само преди избори.

Моделът трябва да се промени
След поредица от разговори, кореспонденция с километри и вълна от изказвания за общото ни благо - стандартни и очаквани предвид предстоящите избори, местните народни представители все пак казаха “Да” за извънредна сесия с тема туризъм и готовността на общината за активния туристически сезон. Дали очакваните разговори по темата ще завършат с конкретни решения, ще стане ясно в четвъртък. По думите на кмета в общината се работи и всичко е под контрол, а съвсем скоро се очаква местните политици да започнат да си чистят залепените от тях предизборни плакати, предстои асфалтиране. Звучи чудесно, какво ли щеще да стане, ако освен това е и вярно, е обратната позиция по въпроса. По-важно е друго - това, което стои зад тази конкретика. Става въпрос за липсата на ефиктивна комуникация между местната власт и гражданското общество, представлявано от различни инициативни комитети и сдружения. От поведението на съветниците напоследък се вижда, че те могат да разговарят и да се договарят успешно и ефективно единствено и само помежду си. Срещи с други хора извън Общинския съвет и неговите приближени няма. Същото важи и за ръководителите в изпълнителната власт - в повечето случаи те не си правят труда дори да присъстват и на малкото подобни срещи с представители на гражданския и неправителствен сектор. Тях може да ги видиш само на някой официален празник, но не на всеки. В същото време не можем да не споменем и това, че не всички гражданските сдружения полагат кой знае какви усилия за отстояване на исканията си. Техни представители рядко присъстват на заседанията на комисиите на Общинския съвет и на самите сесии, някои предпочитат да остават в сянка и рядко са готови официално и публично да споделят различията си с управляващите. Сякаш двете страни управлящи и граждански сектор живеят в два различни свята. И от двете страни липсва особена инициативност. Всеки чака другия да го покани, всеки смята, че другият е по-виновен, по-длъжен. Истинската причина за това състояние е създаденият във Велинград през последните години модел на управление, който просто трябва да се промени.This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2367