ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Мръсен ли е Велинград и чия е вината?
Дата: Tuesday, June 19 @ 16:03:21 UTC
Topic: Общество и наука


инж. Таня Гончева, общински контрольор “Стройком”:
Обществото не бива да си затваря очите
Не мога да кажа, че градът е мръсен, но и не мога да кажа, че градът е чист. Не мога да кажа, че фирма “Стройком”не чисти. Редовно се изхвърля боклукът от централната част на Велинград, от уличните контейнери. Техният брой е увеличен и почистването се извършва по график, няма изоставяне или забавяне, както се е случвало през минали години. Факт е, че нерегламентирани сметища съществуват. Такива има в покрайнините на града. Най-големият проблем са строителните отпадъци. Изсипването на строителни отпадъци в деретата на реките изобщо не решава проблема - напротив, задълбочава го допълнително. Куриозен е фактът, че има нерегламентирани сметища в доста отдалечени места в гората, извън града. При условие, че сметището е на 1 километър, това е необяснимо. Не знам по какъв начин да обясним на хората, че тези материали се изхвърлят от “Стройком” срещу минимално заплащане. Ние сами си цапаме. Необходим е по-строг контрол, повече екопатрули, повече предписания и глоби. Нужна е нетърпимост към подобни прояви. Обществото не трябва да си затваря очите. Колкото повече се цапа и изхвърля не където трябва, толкова повече ще са парите, необходими за почистване.

Георги Янчев, преподавател в ПГГС”Христо Ботев”, ръководител на проект “Млади лесовъди за чистотата на Велинград”:
Градът е мръсен и ние сме си виновни
Следствие на работата ни по проекта установихме, че нерегламентираните сметища около Велинград са около 30. Действително те не са в централните части на град, но и в тези райони живеят хора. Част от тези сметища бяха почистени. Наши ученици обработиха и заселиха терените. Но дори и след това несъзнателни хора продължиха да изхвърлят отпадъците си там. Изводът ми е, че градът е мръсен и ние сме си виновни за това. Просто нямаме нужното съзнание, за да пазим и подържаме чисто. Промяната виждам само във високите глоби и постоянните проверки. Иначе няма да има резултат. Трябва да се действа по стария и изпитан метод “бръкни в джоба на човек”, за да разбере и да не повтаря грешката си.

Няма училище по чистота за възрастни
В училище и в детската градина вече е задължително да се говори за екология, опазване на околната среда и разделно събиране на отпадъци. Децата проявяват интерес и разбиране. За това говори факта, че именно те ни дават примери с различни акции и проекти, чиято крайна цел е “чистото”. За съжаление, училище по тези теми за възрастни няма.Това е голям и към момента нерешим проблем. Масовото изхвърляне на боклуци на неподходящи места е обичайна гледа .Такива картини има в самия идеален център на Велинград, но сякаш никой не ги вижда - дори и тези, чиято основна задача е проверката и санкционирането на подобни нарушения. Това означава, че или всички сме толкова безразлични и неангажирани към това, което ни заобикаля, или съответните органи с права и задължения не вършат добре своята работа. Или са верни и двете твърдения. Изгледи за промяна, поне засега, няма. Примерите, давани на възрастните от децата, се забравят много бързо. Също толкова бързо се трупат и купчините с отпадъци там, където не им е мястото.This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2380