Лозето иска мотика, управниците си знаят само политика
Дата: Tuesday, June 19 @ 16:06:39 UTC
Topic: Общество и наука


С голяма доза упорство Инициативният комитет “Да поработим за Велинград” се пребори на 14 юни да се състои извънредна сесия по проблемите на активния туристически сезон. Дойдоха едва 19 от общо 29 общински съветници, едва ли случайно в залата не беше и депутатът Фидел Беев, който обичайно не пропуска заседания на Общинския съвет. На сесията дойдоха представители на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, Сдружение за Велинград, граждани.
Г-жа София Ключкова, председател на инициативния комитет, припомни на съветниците тяхната клетва да работят за благоденствието на хората и поиска да се спре срамното гласуване “Ти не мене, аз на тебе”. Политиката не прави общината такава, каквато искаме да бъде, каза С. Ключкова. В подкрепа на това Божана Маркова, секретар на ИК, показа и коментира десетки снимки, на които се видяха скъсани и непочистени предизборни плакати на входа на града, мръсни охранителни зони за минерална вода, запуснати чешми, топила, бани, неподдържани общински обекти, улици като след бомбардировка, състоянието на емблеми на курорта като Клептуза и Вельова баня, опасни неремонтирани огради в училището в Каменица, непочистени реки и подмостови пространства, разградени гробища, грозни и неудобни за чакащите автобусни спирки, десетки нерегламентирани сметища, изпочупени улични лампи, паркинги в зелени площи като новонаправения до “Бор”, неподдържани паметници, все още недовършения Културен дом... Нямаме лични амбиции, няма политика, защото работата иска мотика, каза С. Ключкова. За да се намери решение за проблемите в последния възможен момент преди активния туристически сезон, от ИК предложиха съветниците да приемат призив към велинградската общественост и оперативен план от 56 точки. В плана са залегнали най-належащите задачи, определени са кратки срокове - до 20-30 юни и отговорници - различни общински и държавни служби, частни фирми, сдружения и граждани.
И вместо дискусията да тръгне към “мотиката”, тя очаквано заби в политиката. Тон даде кметът Стоян Дулев, който се обърна към Инициативния комитет с препоръка да си издигне свои кандидати за изборите през есента и тогава да държат сметка на избраниците си. Той заяви, че на него може да му търси сметка само инициативният комитет, който го е издигнал за кмет. Според кмета целта на ИК “Да поработим за Велинград” е популистка - да се покаже, че кметът не работи. За двете години на моя мандат е направено в пъти повече, отколкото за предишните 15 години управление на общината, със самочувствие заяви Ст. Дулев. Изрази несъгласие, че няма смисъл от план само за летния сезон, защото Велинград е курорт през цялата година и обобщи, че кметът и Общинският съвет не са слънце да огреят всичко, а общината не е майка за всички. В подкрепа на кмета неговият заместник Реджеп Ходжов критикува предложения оперативен план, че в него са залегнали задачи пред фирми и институции като Енергото, КАТ, БДЖ, които общината не може нито да задължи, нито да контролира.
ИК вдига предизборна пушилка, присъедини се и Екатерина Каферинова. Тя обвини хората от комитета, че правят лоша реклама на града, че упражняват натиск върху Общинския съвет, не са поискали да поговорят със съветниците, а правят извънредна сесия, за да покажат на обществото колко лоши са съветниците и да се насади мнение, че те са срещу бизнеса. Според нея всички проблеми е трябвало да бъдат поставени по време на общественото обсъждане на бюджета, на което обаче не дошъл никой. Г-жа Каферинова сравни оперативния план с ОФ и предложи вместо това да се направи кръгла маса за Велинград с представители на всички институции.
Александър Даскалов потърси решение в започването на кампания, която да провокира съзнанието на хората да се пази чистота, да не се изхвърлят строителни отпадъци, да се плащат дължимите такси и данъци. Сега се затваряме в кръг: бизнесмените са прави, че общината не работи по инфраструктурата и затова не искат да внасят курортна такса, а общината не си събира парите и няма пари за същата тази инфраструктура. Трябва партньорство между общината и браншовите сдружения, да се договорят параметрите и как да се разпределят парите.
Мнението на хотелиерите и ресторантьорите изрази председателят на тяхното сдружение Златко Златанов, който се обърна към съветниците с думите, че има много неща, които те виждат по един начин, а хората по друг начин. Той цитира мнението на колегите си, че от 10-12 години тази зала се е превърнала в тържище на недвижими имоти, в бизнес-център, но се разграничи от това мнение. Според Зл. Златанов в залата на Общинския съвет са “орел, рак и щука” и затова работата не върви. За 2008 г. Велинград е предложен да бъде обявен за СПА-столица на Балканите, но как ще стане с тези дупки и мръсотии, като ще идва 22-членна комисия и ще се гледа в Брюксел, попита г-н Златанов. Според него работата на общинската фирма “Стройком” в парковете е некачествена и никаква, но съветниците отказват да дадат парковете да се поддържат от фирми или сдружения. Плачевно е положението, когато дойдат чужденци с идеята да инвестират - всички бързат да си тръгнат заради лошата инфраструктура и боклуците в извънградската зона. Председателят на СХР даде като пример за успешна съвместна работа между общината и бизнеса Сандански и предложи тук също да си подадат ръка и да работят заедно. СХР ще приеме новия вариант за събиране на курортната такса, предложен от кмета, но ще внасят пари само при прозрачност и да се вижда къде отиват парите, а не като досега. Васка Милушева, също от СХР, поиска по-активна работа на Консултативния съвет по туризъм, който е под председателството на кмета. Именно този съвет е органът, който трябва да изработи възможно най-бързо програма как да се изразходват парите от курортната такса. Хората работят, а ние се занимаваме с глупости, каза Георги Михайлов. Той също изрази мнение, че чистотата на града е въпрос на съзнанието на хората и трябва да се работи в тази посока. Препоръча да е ясно, че конфронтация винаги има и ще има, но че не може курортната такса да се плаща само по желание.
Изказаха се и граждани. Васил Бричев попита съветниците защо нито един от тях не е станал съпричастен на идеята за ремонт на Вельова баня, а Ал. Даскалов му припомни, че фирми са дали средства и материали за ремонта. Иванка Цанова настоя съветниците да започнат диалог със своите избиратели, а не само да спорят за правомощия. Всички заедно трябва да работим за чистотата, а общината трябва да се отнася еднакво към гражданите и фирмите, които нарушават, а не да толерира такива, които разкопават улици и съсипват топлопроводи. Неджат Кехайов обобщи 3-часовите дебати с думите, че трябва да се събуди местният патриотизъм, защото съдбата на удавника е в негови ръце. Той напомни, че ще живеем в други условия и че за да има ресурс, общината е задължена да създаде екип и да изготвя проекти по оперативните програми на ЕС. Той прие идеята за кръгла маса и предложи за тема публично-частните партньорства, в които има голямо бъдеще.
Последва гласуване, при което съветниците не приеха предложения от ИК “да поработим за Велинград” оперативен план. Планът бе остро разкритикуван от Атанаска Хрисчева, която обяви ИК за нелигитимен и попита дали комитетът е по-голям от кмета или от Общинския съвет. Снежана Велева направи предложение, което съветниците приеха: оперативният план да се разгледа в Консултативния съвет по туризъм, за да придобие по-реалистична и приложима форма. 15 съветници гласуваха “за” призива на Инициативния комитет и така се стигна до парадокса, че чрез призива приканват велинградчани да работят за изпълнението на оперативния план, който обаче не приеха. Имаше ли реална полза от извънредната сесия? Да, имаше. Не защото ще има някакъв обществено полезен резултат - прехвърлянето на топката в Консултативния съвет по туризъм, който въпреки гръмкото си име изобщо не е показал особена дейност, си е изпращане в “девета глуха”. Ползата е сравнима по-скоро с хвърлянето на камък във вода - винаги предизвиква движение и размества пластовете. Велинград има нужда от такава динамика, защото управлението работи на много бавни обороти, а двете нива на общинската власт така са се капсулирали във властовите си проблеми, че имат належаща нужда все пак да чуят и какво мислят други групи хора. Видя се, че до изборите управляващите няма да хванат мотиката - сега им е най-сладкото време за политика. Но поне граждани започнаха да изричат на глас истини, които толкова трудно стигат от устите на хората до ушите на избраните от тях управници. И е полезно това да продължи - преди избори, след избори и винаги, когато се отнася за интересите на всички ни.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2381