Храмовете в Лъджене и на Кара тепе почетоха Голяма Богородица
Дата: Tuesday, August 21 @ 08:18:43 UTC
Topic: Култура


Синята плащеница на Богородица, която църквата в кв. Лъджене получи като дар от българин от Ерусалим дни преди храмовия празник 15 август, като магнит привлече стотици вярващи.
Вечерта на 14 август в църквата “Успение Богородично” тържествена служба отслужиха всичките седем свещеници от православните храмове в Чепинското корито. Църквата бе пълна с хора, сред които беше и майката на дарителя на плащеницата от Ерусалим (като истински благочестив християнин г-н Стамен Стаменов не иска да се изтъква и затова не съобщава повече подробности за себе си). Толкова хора се събират само вечерта на Великден, коментираха редовните посетители на църквата.
Огромно множество хора премина през храма и на самия 15 август. Тази година за първи път велинградчани и гостите на града на Голяма Богородица се промушваха за здраве под плащеница - така, както обичаят повелява да се прави на Разпети петък преди Великден. Хората оставяха здравец и босилек (стръкчето този август стигна цена 30 стотинки). В двора на църквата бе направен и раздаден и традиционният курбан, за който дадоха пари и дарения десетки вярващи.
Празникът на Божията майка бе честван и в осветения точно преди една година параклис на Кара тепе, носещ също името на Богородица. На 18 август, събота, и там бе направен курбан по повод празника. За съжаление, той бе посетен от по-малко хора. Причината бе в транспорта - по предварителна уговорка бяха осигурени два автобуса от фирмите на Иван Кондев и “Чепино автотранспорт”. Уговорката обаче бе спазена само от Иван Кондев, а от “Чепино автотранспорт” не дадоха обещания превоз и така част от хората не успяха да пътуват до Кара тепе. От Инициативния комитет, направил параклиса, се извиняват на гражданите, въпреки че неуредиците от страна на “Чепино автотранспорт” не са били по тяхна вина. Темпо
This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2489