С над 250 слънчеви дни годишно Велинград е отлично място за слънчеви системи
Дата: Tuesday, August 21 @ 08:58:30 UTC
Topic: Бизнес


Все по-честа гледка по покривите на Велинград са слънчевите системи и колектори. Мнозина велинградчани вече са се убедили в предимствата от използването на слънчевата енергия за битови нужди. Други все още проучват плюсовете и минусите на подобна инвестиция. С идеята, че е най-добре да получим съвет от специалист, потърсихме за разговор Костадин Шулев. От 7 години той и фирма “К и Ш” се занимават с продажба и монтиране на слънчеви системи.

- Г-н Шулев, има ли във Велинград повишен интерес към слънчевите колектори и подходящи ли са климатичните условия за тяхната ефективна работа?
- Определено има такъв интерес. Велинград попада в зона, в която ефектът от използването на слънчеви системи е доста голям. Блъгария условно е разделена на 4 такива зони, като в първа зона ефектът е най-голям. Първа зона е в района на Сандански и на юг от него. Велинград попада между първа и втора зона. По последни изследвания в нашия град годишно има между 250 и 300 слънчеви дни. Това позволява чрез употребата на слънчеви системи да се спести 60-80 процента от електрическата енергия за подгряване на битова гореща вода.
- Какви са вариантите и какви са цените?
- Има два вида слънчеви колектори: плоски и вакуумно-тръбни. Цените им варират от 250 до 1800 лева за брой.
Плоските колектори са алуминиеви, медни и селективни. Най-евтиният вариант са алуминиевите, но те са и с най-малък коефициент на полезно действие. В хубаво слънчево време те загряват 80-литров бойлер до 50 градуса за 6-8 часа.Ефективни са само през летния сезон. Медните колектори са среден вариант. Ефективни са основно през лятото. В този клас най-добри са селективните колектори, чиито цени в зависимост от фирмата-производител са от 500 до 900 лева. Подгряват бойлер с вместимост от 80 до 130 литра до 80-85 градуса. Ефективни са целогодишно, като в облачно време поддържат температура 45-50 градуса.
Слънчевите системи са вакуумно-тръбни, селективни и медни. Най-ефективни са селективните, които са независими от електрическа енергия - без електроника и помпи. При тях се спестява тръбния път, свързват се само към водопровод. Това е по-модерна технология, която вече навлиза и във Велинград. През зимата без проблем работят при температура до - 45 градуса. Топлоносителят е пропиленгликол - течност на основата на антифриза, която е безвредна. Цялата система струва около 2200 лева, като бойлерът е от неръждаема стомана и с вместимост от 130 до 300 литра. При този вариант ел. енергия се пести целогодишно. Гаранцията е 10 години, като през гаранционния период фирмата прави ежегодни профилактики, като на 4 год е задължителна подмяната на течността.
- За колко време се връща инвестицията?
- Когато избират вариант, хората си правят сметка на парите. Една качествена система се възвръща за 3-4 години. С допълнителни серпентини и колектори може да се върже и към парно отопление и по този начин ефективността през зимните месеци да се увеличи. Клиентите трябва да знаят две неща: че за да работят слънчевите колектори и системи, е нужно слънце и че по-евтиният вариант излиза по-скъп, защото при него материалите са по-некачествени. Удобство е, че банките предлагат кредит “Енергийна ефективност”. На практика 90% от потребителите купуват слънчеви системи през този вид кредит, след което банката им връща 20% от инвестицията. Могат да се възползват и от различните промоции - нашият магазин във Велинград предлага гръцки системи, при които има най-добро съотношение между цена и качество, с отстъпка от 10% до края на август.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2495