Партиите се споразумяха за ОИК: “Атака” без място, Заварин Маров - председател
Дата: Wednesday, September 05 @ 12:38:54 UTC
Topic: Политика


Кметът Стоян Дулев покани на 27 август представители на местните ръководства на всички парламентарно представени сили на преговори за определяне членовете на Общинската избирателна комисия (ОИК). Това е комисията, която ще проведе изборите за кмет на общината, общински съветници и кметове на кметства на 28 октомври 2007 г. По закон в нея могат да участват само представители на партиите и коалициите от настоящето Народно събрание. Те си разпределят местата, като се запазва основното съотношение между партиите в парламента. За преговорите на 27 август се явиха представители на всички парламентарни партии и коалиции с изключение на “Атака”. От Общинска администрация са изпратили покана до “Атака”, но не дойде никой и така политическата сила остана без свой представител в ОИК.
Пълномощни за участие в преговорите представиха Тома Пачалов за Коалиция за България (КБ), Иван Мавродиев за НДСВ, Атанаска Хрисчева за ОДС, Екатерина Каферинова за БНС.
ДПС се оказаха представени от двама собственици на пълномощно, подписано в един и същи ден от областния лидер Ахмед Хаджийски. Първо пълномощно представи Али Мареков, общински председател на ДПС. Впоследствие такова показа и Фидел Беев, депутат от ДПС. Така и двамата останаха на масата на преговорите.
Възникна проблем с пълномощното на Капка Вачева, общински председател на ДСБ. То бе изпратено по факса с уговорката, че същия ден ще бъде представен и оригиналът. Повече емоции предизвика желанието на Владимир Гошевилов и Димитър Гаджев да участват в преговорите като упълномощени от Зелената партия с лидер Александър Каракачанов. Зелената партия участва в Коалиция за България, а лидерът на коалицията Сергей Станишев е разписал пълномощно на общинския председател на БСП Тома Пачалов. При това положение Вл. Гошевилов и Д. Гаджев не бяха допуснати да участват и да присъстват на преговорите.
Направен бе и опит преговорите да бъдат закрити за медиите, но журналистите отстояха правото на повече прозрачност по този обществено значим въпрос.
Представителите на политическите сили бяха единодушни в решението ОИК да се състои от 11 човека - максималния брой, разрешен по закон. Изчислено бе, че според съотношението в парламента на КБ се полагат 4 места в ОИК, на НДСВ - 2.54, на ДПС - 1.66, а на четирите опозиционни партии - общо 2.78 места. Компромис направи единствено НДСВ, чийто представител се съгласи партията да получи само 2 места в ОИК, като едно от тях е мястото на първия заместник-председател.
Така крайното разпределение на местата е 4 за КБ, 2 за НДСВ, 2 за ДПС и по 1 за ОДС, ДСБ и БНС (поименният състав на ОИК публикуваме в карето).
За пореден път в ОИК няма юристи, въпреки че законът изрично препоръчва поне половината членове на комисията да са такива. В новата ОИК чувствително преобладават педагозите, които дори имат собствено мнозинство. Дългогодишен преподавател по физика е и председателят на ОИК Заварин Маров, предложен от КБ.
Възможно е предложеният състав на ОИК да бъде оспорен. Но ОИК трябва да бъде официално назначена с решение на Централната избирателна комисия за местните избори до 12 септември 2007 г.
Елена Баева
СЪСТАВ НА ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
Председател - Заварин Маров, КБ
Първи зам.-председател - Иванка Станчева, НДСВ
Зам.-председател - Иван Бандаков, КБ
Секретар - Мехмед Дживгов, ДПС
Членове: Ганка Кандева, Красимира Пачалова - КБ, Здравка Водева - НДСВ, Румен Югов - ДПС, Кръстьо Кръстев - ОДС, Мария Спасова - ДСБ, Мария Пенчева - БНСThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2516