Паметникът на Гяуров е готов, общината бави поставянето
Дата: Tuesday, September 11 @ 08:08:10 UTC
Topic: Култура


Вече втора година Велинград се кани да отбележи годишнината от рождението на Николай Гяуров на 13 септември с откриването на негов бюст-паметник. Събитието бе предвидено за миналата година и не се състоя. Днес, още година по-късно, ситуацията е същата. Защо, каква е причината за голямото забавяне? За повече информация се обърнахме към Снежана Велева, председател на Комисията по образование, здравеопазване и култура в Общинския съвет и директор на Историческия музей.
Оказва се, че пари има - Общинският съвет на няколко пъти отпуска исканите суми за паметника и за проекта за пространствено решение.
Паметникът, дело на известния скулптор Владимир Гиновски, е готов. Бюстът на Николай Гяуров е в бронзолеярната в столицата. Гласуваните от местния парламент 22 000 лева са платени.
Пространственото решение също е изготвено от архитект Тулешков. Предвидено е паметникът да бъде поставен в зелената площ пред сградата на общината, арх. Тулешков е планирал и нужния постамент. За пространственото решение Общинският съвет е отпуснал 10 000 лева.
През юни тази година се е състояла среща при кмета Стоян Дулев. Неговото становище е било, че строителната бригада на общината не може да извърши нужните строителни дейности по оформяне на пространството за поставяне на паметника, защото е много заета. Това е единствената пречка, заради която бюст-паметникът на големия оперен певец продължава да стои в бронзолеярната, вместо да намери достойното си място във Велинград. Само една пречка, но напълно достатъчна, за да се стопира една добра идея заедно с вложените в нея труд, желание и не на последно място - почит към таланта и паметта на най-известния по света велинградчанин Николай Гяуров. Пропуснахме този 13 септември, идва 2 юни - годишнината от смъртта на певеца. Дай, Боже, дотогава общинското ръководство да си свърши работата, та да не се посрамим отново...
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2523