Пазим традицията
Дата: Tuesday, January 29 @ 08:54:26 UTC
Topic:


На 20 януари в Клуба на пенсионера “Васил Левски” в кв. Лъджене се проведе ритуалът “Поливане”. Тази традиция в чест на бабите и акушерките, които са помагали при раждането, съществува в Чепинския край от 17-ти век.
Ние, жените от клуба, имаме деца, внуци и правнуци, а сред нас има и дългогодишни акушерки - Боряна Стаева и Йонка Балинова. След ритуала “Поливане” те разказаха с вълнение спомени от акушерската си практика. Кратка и интересна беседа изнесе акушерката Б. Стаева. Последваха поздравления от председателката Недка Панайотова. Вокалният състав с ръководител Румен Влахов изпълни програма от народни песни. Пяхме, декламирахме, изграхме нашите кръшни хора. Акушерките благословиха велинградските деца: “Да са живи, да са здрави, да остареят като Стара планина, главите им да побелеят, до старини да доживеят!”. Те отправиха призив към младите семейства да раждат повече деца, за да не се затрие българският корен.
По стар народен обичай на трапезата имаше греяна сладка ракия, топла пита, чубрица и сладкиши. Нашият клуб участва и в кулинарната изложба по случай Бабинден, за което се погрижиха Ангелина Табакова, Недка Панайотова и Боряна Стаева.
Боряна СтаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=2795