Двете власти на война
Дата: Tuesday, June 03 @ 15:24:07 UTC
Topic: Политика


На 29 май Общинският съвет на Велинград не проведе редовната си сесия. Болшинството съветници закъсняха, докато в залата чакаха кметът Иван Лебанов и голяма група граждани, вълнуващи се от бъдещето на извора Власа. В самото начало на заседанието председателят на Общинския съвет Борис Голомехов прочета декларация, в която съветниците критикуват “желязната хватка на бюрокрацията и бездушието на администрацията”, липсата на диалог между кмета и Общинския съвет, подценяването на функциите на Общинския съвет за сметка на вездесъщността на администрацията (пълният текст на декларацията публикуваме отделно).
Залата изслуша в пълно мълчание декларацията и си обясни необичайното закъснение на съветниците. Зам.-председателят на Общинския съвет Тома Пачалов веднага попита кои групи и съветници са подписали декларацията, тъй като тя бе прочетена от името на всички, а съветниците на БСП нямат нищо общо с нея. Председателят Борис Голомехов каза, че допълнително ще съобщи групите, подкрепящи декларацията, но това не стана, а впоследствие се разбра, че оригиналът с подписите е скъсан незнайно от кого.
Кметът Иван Лебанов отговори на написаното в декларацията така: “Не съм изненадан от тази декларация, напротив - очаквах подобен удар. Да, администрацията има пропуски в работата си, но хората работят, стараят се, обучаваме се и е видимо подобрението в работата на общинска администрация. Не може да се отрече, че сега тя работи по-добре.”
Следващите думи на кмета Иван Лебанов гражданите в залата посрещнаха с аплодисменти: “Няма да работя за бизнес интереси, аз работя за хората на Велинград и общината. Няма да стане нито един проект без обществено обсъждане. Няма да стане! Иван Лебанов не е отказал на никой нуждаещ се оземляване. За Грашево го направихме, ще го направим и за Кръстава и за останалите села от общината. Няма да допусна конфронтация. Не използвайте Общинския съвет за свои лични интереси. Няма да го позволя! На никого не съм отказал среща и разговор, но казвам разговорите се водят в кабинета, не по кръчми. В разговори по кръчми Иван Лебанов не участва. Ако искате да работим, ще работим, но прозрачно, честно отговорно. Нямам корумпирани хора. Иван Лебанов не се продава! Неговият екип не се продава! Ще върна решението за “Власа”,защото няма обществено обсъждане.”
След изказването на кмета Лебанов думата взе Златко Златанов. Той предложи на кмета да организира кръгла маса, за да има диалог. “Ние не искаме да сме мишки и аз не искам да се страхувам. Проблемът е за отношенията между вас и нас. Искаме диалог.”, каза съветникът от Зелена България.
Отговорът на кмета: “На никой не съм отказал среща и разговор, но пак повтарям - в кабинета, не по кръчми. Работим заедно, но не поставяйте йезуитски нещата. Няма да позволя за критикувате безразборно общинска администрация.” Златко Златанов: “Подкрепяме общинска администрация. Упрекваме отношенията между вас и нас.”
Възползвайки се от правото си, една от присъстващите гражданки заяви: “Гражданите подкрепят обществените обсъждания. Нашето желание е да се чуе гласа на Каменица за Власа. Нека г-н Банев първо да направи пералнята и тогава да бутне съществуващата.” Георги Банев обясни, че е следвал всички инструкции на общината, а кметът повтори, че ще спре решението, защото проектът не е за запознаване с инвестиционното предложение, а за преотреждане на терен за хотел.
Веднага след думите на кмета повечето съветници напуснаха залата и председателят Голомехов, позовавайки се на чл.42, ал.3, отложи заседанието с 1 час. Един час по-късно поради малкия брой съветници сесията бе отложена за 4 юни сряда, от 9.30часа.
Тъй като в залата останаха много граждани, кметът Иван Лебанов отговори на въпросите, които те му поставиха. Той гарантира, че няма да позволи да проработи схемата за скритата приватизация на Културния дом, защото нашият град има нужда и от зали. Отговори получиха въпросите за неугледния вид на входа на града, за бюста на Вела Пеева, който се възстановява от г-жа Ключкова, а на сесии ще се дебатира къде да бъде поставен. Хората питаха за паметника на Николай Гяуров - откриването му от президента Георги Първанов е определено за 5 юли, за топилата и чешмите, за които кметът заяви, че прави всичко възможно, за да възстановят 64-те чешми. След злополучната сесия срещата с гражданите завърши с думите на кмета “Работим за връщането на водата като общинска собственост.”
След срещата присъствалите в залата велинградчани пожелаха да изразят и своето мнение по разигралото се пред очите им в декларация, която също публикуваме отделно.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3125