От 5 до 12 юли - празнуваме 60 години Велинград
Дата: Tuesday, June 10 @ 09:04:01 UTC
Topic: Култура


Програмата за официалното отбелязване на 60-годишнината на Велинград в общи линии вече е готова. Тя бе представена и дискутирана на среща в общината на 5 юни, в която участваха кметът Иван Лебанов, заместник-кметът Георги Янчев и представители на местните културни институции.
Програмата е съсредоточена в седмицата от 5 до 12 юли. Празникът на Велинград, който по традиция отбелязваме в първата събота на месеца, се пада на 5 юли. Денят на Велинград ще започне с откриване на паметника на Николай Гяуров, за което е поканен и е потвърдил участието си президентът Георги Първанов, който е патрон на 60-годишнината. Подготовката за поставяне на бюста на световно известния оперен певец в градинката пред сградата на общината започна на 5 юни. В рамките на един месец ще трябва да бъде свършена техническата работа, за да може направеният от Владимир Гиновски паметник на Николай Гяуров да бъде открит в 19 часа на 5 юли. В празничната програма за 5 юли са включени още парад-дефиле на духови оркестри и мажоретни състави от Гърция, Унгария и България и тържествен концерт, чиято кулминация ще е специалното участие на Николина Чакърдъкова.
6 юли ще бъде посветен на Русия и руската култура. Руският културно-информационен център ще покаже фотоизложбата “Години на Русия в България”, а на площада ще има концерт на Валентина Громико и група “Грамофон”.
6 юли ще предложи и още емоции, но на градския стадион: сутринта там ще се играе приятелска футболна среща между ветераните на “Чепинец” и “Левски” София, а вечерта ще пее група “Сигнал”.
Сутринта на 7 юли е посветена на концерта на децата от Общински детски комплекс, в който ще участват и гостуващи състави от столицата. Вечерта ще има парад-дефиле на фолклорни състави от Велинград, Франция, Хърватска и Турция. По предложение на Георги Василев-Джото парад-дефилето ще включва три лъча от трите квартала, които ще се съберат на центъра и така символично ще покажат събирането на трите села в един град преди 60 години.
8 юли е посветен на литературата - представяне на сборник на Литературен клуб “Н. Вапцаров”; на живописта - откриване на изложба от пленера, който ще започне в първите дни на юли и на театъра - в салона на читалище “Отец Паисий” в три последователни вечери ще има театрална сцена.
Изложбата за 60-годишнината на Велинград ще бъде открита в Историческия музей на 9 юли. Стремежът на организаторите ще бъде тя не само да припомни миналото, а и да покаже най-доброто от Велинград 60 години след неговото раждане. Георги Златинов предложи експозицията да бъде представена и във фоайето на Народното събрание. Същия ден ще започне и базар на занаятите в общинския бизнес център, а вечерта на площада Клуб за спортни танци “Импулс” и техни приятели от Молдова ще изнесат голям шоу-спектакъл.
11 юли ще бъде денят, посветен на минералната вода и за тази дата се подготвя празнична програма на Централния минерален плаж. Вечерната програма на центъра ще включва концерт на музикална школа “Звънче” и приятели и дискотека на открито.
В рамките на празничната седмица има още два големи концерта: на 10 юли на площад “Н. Гяуров” ще пее Веселин Маринов, а на 12 юли празниците ще бъдат закрити с концерт на Ивана.
Зам.-кметът Георги Янчев съобщи, че сцената на централния площад ще бъде ремонтирана и обновена. Дискутиран бе и щекотливият въпрос дали на подготвяните от общината рекламни материали и билбордове за юбилея трябва да се постави старият герб или новата емблема на Велинград. Според директора на Историческия музей Снежана Велева и галериста Бранко Манушев гербът трябва да остане, тъй като приетата от Общинския съвет емблема не може да изпълнява неговите функции.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3137