ДПС, ВМРО и БНЗС сглобиха тройна коалиция
Дата: Tuesday, August 05 @ 18:47:35 UTC
Topic: Политика


На 31 юли Мустафа Джамбаз от ДПС бе избран за председател на Общински съвет - Велинград, след като преди това от поста бе свален Борис Голомехов от Зелена България. Двете решения бяха взети с таен вот и с гласовете на съветници от ДПС, ВМРО и БЗНС. Новата “тройна коалиция” има общо 16 съветници.
За прекратяване правомощията на Борис Голомехов гласува и един съветник от БСП - в урната имаше 17 гласа “за” и 2 “против”. Преди гласуването общинският лидер на БСП Тома Пачалов обяви, че са взели политическо решение да подкрепят г-н Голомехов. Групите на Зелена България, ЗНС и ГЕРБ изобщо не участваха в тайния вот, за да избегнат всякакви спекулации с техните гласове. Борис Голомехов официално обяви, че ще обжалва решението по съдебен път. Той ще обжалва и решението на ОИК, с което не бяха прекратени правомощията на Ал. Гагов и Я. Сачков като общински съветници.
Мустафа Джамбаз бе избран с 15 гласа “за”. Общинският председател на ВМРО Венцислав Еличин по-късно обяви, че той не е подкрепил избора на новия председател. Групата на БСП при това гласуване бе единна и гласува за Борис Голомехов. ЗНС, Зелена България и ГЕРБ отново не влязоха да гласуват, за да е ясно кои политически сили подкрепят кандидата на ДПС.
Новият председател на Общински съвет Велинград Мустафа Джамбаз е роден през 1972 г. в Кръстава. Завършил е Техникум по електротехника в Гоце Делчев и е магистър по химия и физика от Шуменския университет “Константин Преславски”. Трудовата му биография е свързана с училището в Света Петка, където работи последователно като възпитател, помощник-директор от 2001 г. и от 2006 г. е временно изпълняващ длъжността директор. Това е първият му мандат като общински съветник, през който бе избран и за председател на групата на ДПС в местния парламент.
На първата пресконференция на новото председателство, дадена ден след сесията, неочаквано дойде кметът на общината Иван Лебанов с четиримата си заместници. “Днешното ни присъствие не е случайно - декларираме, че ще работим добре с новото ръководство на Общинския съвет. Можем да работим с всички групи и политически сили”, обяви кметът Иван Лебанов.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3264