Филм на Слабаков с предпремиера във Велинград
Дата: Tuesday, August 26 @ 09:32:55 UTC
Topic: Култура


Най-новият филм на режисьора Андрей Слабаков “Хиндемит” бе представен предпремиерно на велинградската киноаудитория. Това стана в четвъртък, 21 август, в киносалона на читалище “Отец Паисий” в Лъджене. Филмът, който бе в режисьорската си версия, поставя редица проблеми, касаещи съвременния човек и неговото отношение към света, като разказва историята за две семейства, които се настаняват в нови луксозни къщи и се опитват да осъществят диалог помежду си. Този диалог обаче остава невъзможен и се изгубва в абсурдния стремеж към криворазбраното “модерно” време, където комерсиализацията и култът към скъпите вещи убиват човешката индивидуалност. Филмът принадлежи към жанра на така наречената “комедия на абсурда”, а с главните роли блестящо се справят актьорите Деян Донков и Ернестина Шинова. Допълнителен бонус за актьоската игра е, че двамата всъщност играят двойна роля, превъплъщавайки се в образите и на двете семейни двойки.
Прожекцията на “Хиндемит” е част от мащабен филмов проект под името “Пристигащо кино” Той е по идея на Андрей Слабаков и има за цел да възобнови интереса на българския зрител към класическата филмова прожекция. С помощта на Нов филмов център и Комитетът за култура своеобразното пътуващо кино ще достигне до 140 населени места в България, сподели специално за вестник “Темпо” актрисата Ернестина Шинова. От 30 000 действащи киносалона преди 89-та година в момента са останали едва 40, изрази своето разочарование главната героиня от “Хиндемит”. Според нея все пак в последните години българското кино преживява своеобразен Ренесанс, като заглавията вече не са само мрачни и показващи грозното лице на българската действителност, а се наблюдава женрово многообразие, нещо повече – режисьорите вече не се опитват „да кажат всичко с един филм”, а стават по-конкретни и задълбочени в по-малко гледни точки.
Ернестина Шинова обяви още, че откакто е стартирал проектът през месец юни до сега, прожекциите са наблюдавани от повече от 6500 зрители, което разрушава мита за това, че българинът не обича да ходи на кино. “Киното е едно съпреживяване, което няма как да бъде усетено пред компютъра”, продължи тя.
Освен споменатия “Хиндемит” зрителите във Велинград успяха да видят още едно ценно българско заглавие – “Пазачът на мъртвите”, филм, който донесе наградата “Златна роза” за режисура на Илиян Симеонов и главна женска роля на Диана Добрева. Обиколката на “Пристигащо кино” продължава из цялата страна, като от есента в прожектираните заглавия ще се включи и филмът “Дзифт”, спечелил наградата за режисура на престижния Московски кинофестивал.
Николай СтойновThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3294