“В Ганковото кафене”
Дата: Tuesday, November 18 @ 08:42:54 UTC
Topic: Общество и наука


“...Ганковото кафене отрано, както винаги, пълно с посетители, гърмеше и димеше. То беше сборният пункт и на стари, и на млади и там се разискваха общинските въпроси... Един малък парламент.”
Така е било по времето, описано от Вазов в “Под игото”, така е и сега: българинът обича да седне в кафенето и на маса с другари да си каже мнението, да “попържа” властта, да даде акъл. И мнението на този “малък парламент” е точно толкова важно, колкото и на официалния, “големия”. Затова решихме да провокираме и да чуем няколко разговора на маса в кафене по темата за първата година от управлението на кмета Иван Лебанов:
Семейство Сашка и Стойчо Тодорови казват: “Доволни сме от управлението на кмета през тази първа година, но има още какво да се желае по отношение на инфраструктората и спорта. Искаме да поставим на вниманието на господин Лебанов факта, че има голяма група хора, които вече повече от 20 години релаксираме на Плажа целогодишно. Ще бъде хубаво поне малкият басейн да работи и през зимата! Другото ни предложение е ФК “Чепинец” да стане на 100% общински и общината да си поеме отговорността за него, а кметът да съдейства бизнесът да помага на спорта, защото всеки наш спортист, представил се добре на национално и международно ниво, е реклама за града ни.”
На същата “спортна маса” чуваме и мнението на Николай Гълев: “Оценката за работата на кмета за първата му година е положителна. Това, което ме интересува и за което се обръщам към кмета, е да се отделят през следващата година повече средства за спорта. И още: ФК “Чепинец” да стане общински, за да си остане такъв независимо от резултатите на всички следващи кметски избори. Правя и предложението, както общинския плаж дава 1 месец децата на Велинград да се учат да плуват безплатно, така да го правят и другите плажове във време, което за тях не е натоварено с гости. Другото ми предложение е собствениците на хотели, тъй като приемат и футболни отбори, дошли във Велинград за подготовка, да помогнат финансово за подобряване на тренировъчния терен на Кална баня, за създаването на нови и за направата на спортни площадки, които ще ползват и техните гости. И последното ми предложение, въпреки че още няма сняг: да се направи така, че да заработят пистите на Юндола, най-вече така наречената “пионерска писта”.
Други са вълненията и темите, които интересуват младите. Спаска Китова и Даниела Водева са ученички и тяхната оценка звучи така: “Нашият град е един от най-красивите градове, но за младите хора има само дискотеки. Всички казват за нас, че ние сме бъдещето, само че “бъдещето” няма къде да спортува на воля. Нашият град е и СПА столица, но озеленяването му е под всякаква критика, няма нито една обществена спортна площадка с мрежа за волейбол, кошове за баскетбол и писта за бягане, та да има къде да изразходваме натрупаната енергия и да не се посяга към цигарите, алкохола и дрогата. Смятаме, че ще бъде хубаво за нас, ако по някакъв начин - например чрез вестник “Темпо”, радио ЧЛК и интернет-страницата на кмета през определен период от време г-н Лебанов ни задава въпрос или предизвика дискусия по проблем, свързан с учениците и младите хора. И още едно предложение: може би е крайно време нашият град да има приют за бездомни кучета, защото, за да се преберем вечер, задължително трябва да ползваме такси от страх да не ни ухапят многобройните кучета в центъра на града”.
В друг разговор прозвучава и мнението на Веселина Коемджиева: “Първата година от управлението на кмета Иван Лебанов е добра, като имам предвид направената сцена на площада, тържественото отбелязване на 60 годишнината на Велинград и други такива. Аз съм детска учителка и затова ме вълнува най-вече отношението на общината и в частност на кмета към въпросите, свързани с детските градини, които са общински. Всички знаят, че по закон ние нямаме право да събираме пари от родителите за учебни пособия, играчки, спално бельо и т.н, но ние го правим, защото нямаме друг избор. Казва се да се търсят спонсори, но нашият град е малък и не може всяка година спонсорите да ни помагат. Затова моето обръщение-молба към г-н Лебанов е в новия бюджет на общината парите за образованието, в частност за детските градини, да бъда достатъчен, за да не се налага в началото на всяка учебна година да искаме от родителите. И още: Общинският съвет да отпусне пари на кмета, които да са само за парични награди за всяко дете, прославило града ни. Например спортната ни двойка В. Гаджева - Г. Ганев, която е 11-та в света, заслужава награда”.
Веска БожковаThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3479