Загубите от теснолинейката надхвърлят 2 милиона годишно
Дата: Sunday, May 12 @ 11:12:00 UTC
Topic: Други


След като преди време ви информирахме за вероятността да “загубим” теснолинейката, през седмицата този въпрос получи развитие. На посещение в Общината дойдоха инж. Димитър Добрев от Национална компания “Железопътна инфраструктура” и директорът за превозна дейност - Пловдив инж. Христо Иванов, водени от областния управител Иван Димитров и неговия заместник инж. Реджеб Моллаахмед. На срещата присъства и началникът на ЖП-гара Велинград Георги Пенкин.
Целта на опознавателната среща бе да се запознае Общината със загубите, които теснолинейката търпи: за пътнически превози разходите са 1 751 296 лева, а приходите 286 605 лева; за товарни превози разходите са 643 216 лева и приходи 102 406 лева. Прогнозата за общата дейност на теснолинейката е разходи 2 394 512 лева и приходи 389 011 лева или загубите са 2 209 197 лева. При такава сума за загуби съществуването на теснолинейката изисква съвместните усилия на НК БДЖ и общините, които ползват услугите й.
Новината от тази среща по думите на зам.кмета Снежана Велева е, че никой не иска да закрива теснолинейката, защото се знаят нейните преимущества, въпросът е какво да направим, за да намалим загубите. Отговорът на този въпрос ще се търси във времето до следващата среща през юни, а дотогава дано намерим най-верните идеи, които да осъществим.
Веска Божкова
This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=356