“Абитуриентски парад 2009” с рекорд по участващи градове
Дата: Tuesday, September 01 @ 18:40:19 UTC
Topic:


60 европейски града се включиха в провелия се на 15 май „Абитуриентски парад 2009”, което е рекорд по участие на брой градове в това мероприятие.
Събитието, което включи и Велинград, събра в един момент 26 772 абитуриенти от цяла Европа, които по едно и също време танцуваха танца „Кадрил”. В парада се включиха представители на България, Словения, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора, Хърватска и Румъния. Целта му бе да се постави рекорд по едновременно танцуващи млади хора по света, но рекордът не успя.

През 2001 г., когато се слага началото на инициативата, в словенската столица Любляна кадрил танцуват 128 абитуриенти. През годините се включват още градове и държави, броят на танцуващите расте, като през 2007 г. достига 23 048. За 2009 година организаторите очакваха да участват около 40 000 абитуриенти, но цифрата не бе достигната.
Освен “в името на рекорда” събитието преследваше и хуманната цел всички млади чрез този танц да се обединят и да застанат против насилието. Идеята бе подкрепена от няколко международни организации, сред които Amnesty international, Womens advice Key society, Асоциацията на SOS телефона и Асоциацията за ненасилствена комуникация. Младите хора се обединиха против насилието и чрез редица проведени семинари.
Организаторите от Словения още отсега заявиха, че опитът за поставяне на световен рекорд ще продължи през 2010 година, когато на 21 май, петък, отново хиляди млади хора от цяла Европа ще се съберат да танцуват кадрил. Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=4284