В подкрепа на “Природата - наш втори дом”
Дата: Tuesday, June 01 @ 08:18:39 UTC
Topic:


Във връзка с деня на националните паркове – 29 май и подкрепяйки идеята “Природата - наш втори дом” на 24 май 2010 г. в национален ефир по БТВ в предаването “Тази сутрин” бе излъчен репортаж за Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” - Велинград. Така цяла България видя снимките не само от нашия богат на дървесни и храстови видове (над 300) дендрариум, но и изключително добре аранжирания и поддържан с общите усилия на ученици и учители училищен двор, превърнал се в една от атракциите на Велинград.


По мнения на хора, свързали се с нас след предаването, Горската гимназия е училище, което се отличава с „особен позитивен дух и енергична работа”. Имаше хора, които не можеха да повярват, че това са снимки от училищен двор, но при нас наистина е така – тук не само се говори за екология и екологично възпитание, а всичко онова, на което учим учениците, се подкрепя и с реални действия.
Една от нашите последни инициативи е почистването на Юндола и прилежащия терен около основните пътни артерии. То бе реализирано с участието и труда на ученици от 11-те класове, членове на клубовете “Млад журналист”, “Млад европеец” и “Здрав дух в здраво тяло” и техните ръководители и със съдействието на служители от УОГС “Юндола”.
След приключване на почистването всички бяха учудени от големият брой чували с отпадъци, които се събраха. Кое кара хората, пътувайки да хвърлят през прозореца на колата си – чаши, бутилки, кутии от сокове или пък, отивайки на излет сред природата, да разтоварят боклука от къщи? Не знам, но е добре да не забравяме, че Природата е дом за всички! Природните ресурси не са неизчерпаеми и от отношението ни днес зависи бъдещото утре!
инж. Надежда Шатърска-Ганчева, пом.-директор и ръководител на клуб ”Млад Природозащитник”

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5094