Читалището в Чепино отброи 105 години
Дата: Tuesday, June 01 @ 08:24:33 UTC
Topic:


На 26 май ОНЧ “Св.Св. Кирил и Методий” в Чепино отбеляза тържествено своя 105-годишен юбилей с песен и танц в изпълнение на всички състави на фолклорния ансамбъл “Чепино”.
Още незаглъхнали гърмежите от Илинденско-Преображенското въстание, и в Чепино родолюбиви българи, радетели за културен възход и запазване на българската национална идентичност начело с Филип Главеев, създават през далечната 1905 г. Народно читалище “Искра”.


Документите на Окръжния държавен архив са запазили имената на “запалилите искрата, която се превърна в буен огън, който гори и до днес и вече 105 години ОНЧ “Св. Св. Кирил и Методий” е огнище на култура и духовност”, както отбеляза в словото си председателят на настоятелството на читалището Георги Василев. Заедно с името на Филип Главеев в архивите четем имената и на Моисей Праматаров, Миладин Досев, Александър Лачев, Иван Ищев-Даскала, Георги Наков, Филип Данаилов, Илия Главеев, Коста Костичков, Никола Симеонов, Давид Асьов...
Името “Искра” читалището в Чепино носи до Първата световна войва, когато чепинци са повикани да бранят по бойните полета отечеството. След края на войната и посъвзели се от Ньойския договор и Втората национална катастрофа, през 1925 г. читалището възкръсва, но вече с името на светите братя Кирил и Методий.
Читалищните дейци и чепинци, изпълнили залата на читалището бяха, поздравени от зам.-кмета на общината Георги Янчев с думите: “Искрата, запалена преди 105 г., вече е огън, който гори и ще гори, защото ви има вас”. Георги Янчев прочете и поздравителен адрес от името на кмета Иван Лебанов. Юбилярите получиха цветя от името на Общинския съвет и от Историческия музей, поднесени от Снежана Велева и от ОНЧ “Васил Левски”.
Веска Божкова

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5096