Общината ще бори кризата с продажба на магазин
Дата: Tuesday, June 01 @ 09:02:48 UTC
Topic:


Община Велинград ще обяви за продажба бившия магазин за мебели и офис на ОББ на ул. “Ал. Стамболийски”. Предстои лицензиран оценител да определи цената на магазина, чиято застроена площ е 185 кв.м. След като тя бъде одобрена от Общинския съвет, ще бъде насрочен публичен търг с явно наддаване.


Магазинът стои празен от доста време, след като общината и ОББ като наемател не се споразумяха по размера на наема. Общинска администрация направи един опит да пусне обекта за отдаване под наем, но процедурата бе стопирана от мнозинството в Общинския съвет.
На сесията на 28 май точката влезе във връзка с молба от ЕТ “Дигал” за наемане на магазина. Комисията по общинска собственост изрази съгласие, като началната месечна наемна цена е 781 лева. Съветникът Али Мареков от ДПС обаче направи друго предложение: магазинът да бъде обявен за продажба, тъй като наемната цена е ниска. Жеко Чешмеджиев от ГЕРБ подчерта, че в условията на криза никой не купува или го прави на ниски цени и затова е по-добре обектът да остане общински и да се дава под наем. Тома Пачалов от БСП определи предложението на ДПС като правилно, защото 780 лева месечно е смешна цена, а на общината в криза й трябват пари. Д-р Чешмеджиев попита каква минимална цена се очаква при продажба и на колко месечни наема ще се равнява тя и припомни как при обявените високи цени за общинските парцели в ската под Лятното кино не се яви нито един купувач. Заместник-кметът Георги Янчев заяви, че общината очаква правителството да ореже с 20% субсидията и затова продажбата на магазина ще е “глътка въздух”. Владимир Коцев обяви позицията на ГЕРБ: против продажбата на общински имоти, които могат да носят приходи.- “Ако общината е толкова закъсала, да обяви всичко за продажба!”, каза г-н Коцев.
При гласуването родажбата на магазина бе подкрепена от всички групи с изключение на ГЕРБ и В. Еличин.
Елена Баева

ИК “Да поработим за Велинград” сигнализира Районна прокуратура
В открито писмо до Общинския съвет, кмета и Общинска администрация, медии и Районна прокуратура Инициативният комитет “Да поработим за Велинград” определя като нарушение на закона внасянето и разглеждането на точката за преобразуването на парка в паркинг. Допълнително внесената точка не е гледана в комисии, в проекто-решението липсват текст и скица, че паркингът е част от проекта за етнографски комплекс.
“Призоваваме да се спре с разграбването на парковете, защото нищо не остана за радост на жителите. Настояваме решението да се анулира по незаконосъобразност и въпросът да се разгледа кардинално за паркиране пред хотелите, улици и домове... Призоваваме комисиите на Общинския съвет и ръководството на ОбС и ОА да не допускат решения на сесия, които не са били обмислени предварително и не са законосъобразни”, се казва в откритото писмо.

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5107