Парк ще става паркинг
Дата: Tuesday, June 01 @ 09:34:22 UTC
Topic:


След бурни спорове 1669 кв.м от парцел с отреждане “За парк” до моста към банята в Чепино бяха преобразувани “За паркинг” с решение на Общинския съвет от 28 май.
Предложението бе разяснено от главния архитект Тодор Енев, който подчерта, че то е във връзка с проекта за създаване на етнографски комплекс “Традиции на чепинските занаяти” (в момента общината кандидатства с този проект и той още не е ободрен).

Това е най-близкият парцел за изграждане на паркинг към бъдещия комплекс, каза арх. Енев и допълни, че парковете могат да бъдат преотреждани, когато това се прави за транспортна инфраструктура. Васка Милушева, съветник от БСП, попита дали в проекта са предвидени средства за изграждане на паркинг и защо се бърза, след като, ако бъде оборен, проектът ще стартира най-рано догодина. Тя напомни, че има цялостно предложение за тази зона и че е взето решение то да бъде разгледано на специалната сесия, която общината обеща да свика специално по проблемите с паркирането около всички хотели в курорта.
Категорично против превръщането на зелени площи в паркинг се обяви София Ключкова от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград”. Нито сантиметър от парковете в града не трябва да се пипа, а районът около банята в Чепино е “пустош и срам и само паркинг му липсва”.
След 5 години няма да останат паркове в центъра на Велинград, защото има реституирани такива, каза Илко Николов от ОА. Той обяви, че изграждайки паркинга в Чепино, общината ще вкара направените разходи като съфинансиране по проекта за етнографски комплекс.
Съветникът от Зелена България Борис Голомехов също попита защо се бърза, защо тази точка се вкарва като допълнителна и не е гледана в комисиите. Той поиска да бъде отложена и да се гледа на сесията за паркирането пред хотелите. С 14 гласа “за”, 5 “против” и 5 “въздържал се” предложението за отлагане бе отхвърлено. Това предизвика бурната реакция на Златко Златанов, който гневно попита съветниците защо взимат подобни решения, след като той и всички хотелиери от месеци чакат провеждането на изванредна сесия за паркингите. “За едни може, за други не, пак се делите на наши и ваши!”, възмути се Златко Златанов и демонстративно напусна сесията.
Още повече повиши напрежението в залата изказването на Екатерина Каферинова, която обвини Васка Милушева в конфликт на интереси по темата. Г-жа Милушева отговори, че през 2000 г. идеята за етнографски музей на открито е разработена от екип, в който е участвала и тя и че лично е предала проекта на община, но настоява да се гледа глобално и концептуално, а не да се решава “на парче”.
Председателят М. Джамбаз също поиска, ако не е крайно належащо, въпросът да остане за следващата сесия.
Обратната теза застъпи арх. Енев, който във финалното си изказване успя да убеди съветниците, че паркингът е част от проекта за бъдещия етнографски комплекс и че това би повишило шансовете за спечелването на финансирането му. С 19 “за” и 1 “въздържал се” в лицето на Г. Панов преобразуването на част от парка в паркинг бе обявено за прието.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5111