Музиката ще пребъде
Дата: Tuesday, June 08 @ 08:53:40 UTC
Topic:


Браво, момичета и момчета от Представителния духов оркестър “Димитър Мечев”! Браво на диригента Димитър Лазаров! Браво на мажоретките и Биляна Масларова!
Това абсолютно заслужено “браво” прозвуча в аплодисментите на препълнената зала на читалище “Отец Паисий” на юбилейния концерт за 45-годишнината на оркестъра на 5 юни. А публиката беше най-искрената, но и най-критичната: десетки от близо 1500-те музиканти, преминали през школата на оркестъра, много хора, помагали през годините за неговото развитие, бивши мажоретки, родители и приятели на музикантите, читалищни дейци. Тази аудитория следи всяка нота, аплодира всяко добро изпълнение, съпреживя своите ученически и младежки години заедно с днешните музиканти, които сътвориха не просто един концерт, а и един незабравим спомен за цял живот.


По време на целия концерт в залата имаше само минута тишина - като поклон пред паметта на диригента и Учителя Димитър Мечев. Там, където е, и той е казал “Браво!” и е изпитал гордост, че започнатото през 1965 г. не само продължава, а във Велинград и днес звучи такава Музика.
В пролуката между две големи порции юнски дъжд празничното шествие тръгна от общината и спря пред читалището. Под диригентската палка на Димитър Лазаров свириха два оркестъра - от настоящи и от бивши музиканти, които доказаха, че годините не са заличили ползата от стотиците часове репетиции и наставленията на Д. Мечев и преподавателите в музикалната школа.
Концертът в залата започна с пиеса на Ал. Райчев и Хр. Тонев, написана преди години специално за велинградския духов оркестър. И от миналото в настоящето: веднага след това музикантите изпълниха за първи път във Велинград ръченицата от “Танцът на жетварките” на Дико Илиев. Концертната програма демонстрира завиден диапазон от Шостакович до Майкъл Джексън и от АББА до Дайчовото хоро. Прозвуча и съвременна пиеса на Христофор Раданов “Все по-близо”, като солото на саксофон виртуозно изпълни възпитаникът на духовия оркестър Антони Гетов, който защити честта и славата на ветераните музиканти. Публиката се убеди във факта, че за последните години оркестърът има в репертоара си нови пиеси, има чудесни солисти и талантливи млади музиканти. Имаме оркестър, който е единствен по възраст, по репертоар и по майсторство, няма друг град в България с такава музикална школа, както каза водещата на юбилейната вечер Цвета Радева от БНР.
Оркестърът бележи пътя на духовното развитие на велинградчани, бе оценката на председателя на ОНЧ “Отец Паисий 1893” Цветан Котев. Това е нашата гордост, защото оркестърът отдавна е закачил Велинград на картата на Европа, каза кметът Иван Лебанов. Той изрази специална признателност към създаделите на оркестъра - Димитър Мечев и на първия мажоретен състав - Любомир Гугалов, към всички поколения музиканти и мажоретки, към настоящото ръководство - Димитър Лазаров и Биляна Масларова.
Читалището награди с грамоти хората, благодарение на чийто труд, професионализъм и съпричастност оркестърът писа историята си през тези 45 години: проф. Николай Тонев, който се просълзи от бурните и нестихващи аплодисменти, Огнян Мирчев, Мишо Рашев, проф. Христо Тонев, Румен Левордашки, Димитър Бобошевски, Георги Аларгов, Никола Родин, Георги Хасърджиев - специално приветстван от оркестъра, Стефан Сестримски, Стоянка Енчева, Милияна Шулева, Виолета Крантева, Любомир Гугалов - в негова чест залата стана на крака, Цветанка Тошева, Антон Шнитер, Иван Тричков и Димитър Лазаров.
С цветя и награди пожелахме “На добър път” на тазгодишните абитуриенти от състава: Васил Мечев, Румен Кюлюмов, Иван Мирчев, Ангелина Маргова, Стела Шаламанова.
Поздравителни адреси към юбилярите изпратиха Областната управа, БСП, Комисията по кулутра към Общинския съвет, ОДК, Господин Канев. Красивите цветя на сцената бяха подарени от Общинска администрация, Общинския съвет, председателя на Комисията по култура. Сред официалните гости на празника бяха народният представител Ангел Даскалов, зам.-областният управител Ваня Минкова, кметът Иван Лебанов и четиримата му заместници.
На финала на концерта диригентът Димитър Лазаров каза: “Горд съм, че станах диригент на този оркестър. Благодаря, че сте създали тези деца и за положения труд да го има този прекрасен състав”.
Оркестърът наистина мина през трудни години и не само оцеля, а доказа, че отговорно и с чест носи името на Димитър Мечев. Неговата заръка във Велинград винаги да има духов оркестър намери своите достойни продължители и ще пребъде.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5126