Общината и хотелиерите: Ръка за ръка или всеки да свърши своята работа?
Дата: Tuesday, June 08 @ 08:58:17 UTC
Topic:


През април Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите изпрати две декларации до Община Велинград - едната с предложения за честване на 1 година от обявяването на курорта за СПА столица на Балканите и втората с искане да се намали високият размер на такса смет за хотелите. На 3 юни гост на месечната сбирка на хотелиерите беше заместник-кметът Валентина Цветанова, която повече от 2 часа отговаря на въпроси и разяснява политиката на общината.


Пред представителите на туристическия бранш г-жа Цветанова подчерта, че в момента общините са поставени в много тежко състояние, защото се очаква актуализацията на държавния бюджет да намали с 30% парите за общинските бюджети. Това ще постави община Велинград “на колене”, а намаляване на местните такси през текущата година е невъзможно. Няма нито една стотинка, преведена от държавата за поддържане на републиканската пътна инфраструктура, общината кърпи дупки със собствени средства, но пари за цялостно асфалтиране няма. На многото питания за уличното осветление г-жа Цветанова отговори, че ако се случи очакваното намаление на общинските бюджети, осветлението няма как да се подобри. Има шанс за по-добра осветеност на парковете, които са включени в спечеления проект, но той в момента се обжалва. Същият проект е шанс и за парка на Клептуза, а за старата сграда на ресторант “Клептуза”, която е в окаяно състояние, предстои решение на Общинския съвет.
Г-жа Цветанова се ангажира, че до края на юни 2010 г. пешеходната зона на Търговската улица ще бъде завършена. Вече е асфалтирата успоредната улица зад блоковете. Ще се работи на две смени, включително в събота и неделя, дали сме на строителите срок до 20 юни и до 30 юни всичко трябва да е готово, каза заместник-кметът.
Хотелиерите отново поставиха остро въпроса за сметището на входа на града, което е в частен парцел, но оставя крайно негативни впечатления у туристите. Те поискаха общината да наложи глоби и да предприеме решителни мерки. От своя страна В. Цветанова се съгласи, че общината не е направила всичко възможно, но попита хотелиерите дали те са си платили всички налози към общинската хазна, защото разчистването на едно такова сметище струва доста пари. Това отвори и голямата тема за туристическата такса. “Лъжете се, че общинския бюджет ще се напълни с утристическата такса, защото няма туристи”, каза Михаил Александров, който определи качеството на асфалтирането в града като “пълно безхаберие”. Г-н Александров каза още, че не са нужни призиви общината и туристическия бранш да работят заедно и ръка за ръка, а всеки трябва да си свърши неговата работа.
От Сдружението бяха единни и настоятелни, че общината трябва най-после да започне унификация на указателните табели към хотели и туристически обекти и да проведе нужните процедури. Всички изразиха готовност да плащат нужните суми, но Велинград да спре да прилича на селски панаир с окачените всевъзможни табели и реклами.
Обсъдено бе и участието на Велинград в предстоящите СПА номинации на 16 юни в Правец. Златко Златанов призова повече местните хотелиери да участват в церемонията, за да защитим званието и позициите си на СПА столица на Балканите.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5131