БСП демонстрира топли връзки с ДПС
Дата: Tuesday, June 08 @ 09:02:14 UTC
Topic:


Общинската организация на БСП - Велинград проведе редовна отчетна конференция на 4 юни. Гости на форума бяха областният председател Георги Мърков, Дария Василева от Националния съвет и представените от Тома Пачалов като “другарите” Мустафа Джамбаз - председател на Общински съвет - Велинград и Али Мареков - местен лидер и съветник от ДПС. Г-н Мареков благодари от името на ДПС за поканата и пожела на делегатите успехи в личен, професионален и политически аспект.


В отчета на председателя Тома Пачалов за периода ноември 2008 - май 2010 г. бе застъпена темата за коалиционната политика, като за предстоящите догодина местни избори бе отчетено: “Сами ще ни е трудно, трябва да търсим партньори”. Подобен текст социалистите записаха и в приетата от конференцията резолюция: “Обществено-политическите реалности изискват и налагат като приоритет коалиционната политика”.
По същата тема в отчета за работата на съветниците от БСП Венко Бозев информира съпартийците си за динамичните мнозинства в местния парламент. “Сега негласно има ново мнозинство, в което са БСП, ДПС, ЗНС и Зелена България, което подкрепя кмета Иван Лебанов”, обобщи В. Бозев. Той изтъкна, че това осигурява добра перспектива за местните избори и за преизбиране на Иван Лебанов за втори кметски мандат.
Друга широко застъпена на конференцията тема бе управлението на ГЕРБ, което бе окачествено в отчетния доклад на Т. Пачалов като политика не на консенсус и национално единение, а обратно - на разделение на добри и лоши, като лошите са БСП и тройната коалиция. Лидерът призна и част от грешките на БСП през отчетния период: че не са излезли от партийните рамки, че са разочаровали част от избирателите, че постигнатото от управлението се е размило заради скандалите между партийните върхушки. С това и с демографската специфика на нашата община бе обяснен фактът, че на изборите през 2009 г. тук БСП има 3 пъти по-малко гласове от ДПС и 2 пъти по-малко от ГЕРБ.
Залата изслуша с най-голям интерес думите на Георги Мърков, който бе откровен: “Много хора се разочароваха от нашето ръководство и от тройната коалиция. Лично съм питал Сергей Станишев така ли е, както се пише по вестниците - крали ли сме? Няма ясен отговор на този въпрос, само приказки и пушилки.” Г-н Мърков изрази оптимизъм, че БСП ще излезе от тежката ситуация и ще стегне редиците, докато е опозиция. Но разкритикува националния съвет, че там не могат да се оправят и да начертаят вярната линия, която да следва партията.
Вълнения породи изказването на Никола Вецов, който също започна с комплименти към ДПС за тяхната “политическа смелост да присъстват на конференция на БСП”. Г-н Вецов разказа как с политическо решение е бил “внедрен” в управлението на екскмета Стоян Дулев и че БСП е спечелила от това. Той призова социалистите да подкрепят управлението на кмета Иван Лебанов и да не критикарстват. Оценката му бе, че не се чувства подкрепата към кмета от групата съветници от БСП, които “академично мълчат” в сесията. “Реагираме адекватно и винаги в подкрепа на кмета”, опонира Венко Бозев.
Прозвучаха още изказвания от Д. Аршинков, Г. Пашов, Л. Топорчева и Б. Врабчева, която обобщи мислите на мнозина в залата: трябва да се промени мисленето на висшия партиен орган, от там идва целият водовъртеж в БСП.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5135