На 2 юни - цветя за Ботев и Гяуров
Дата: Tuesday, June 08 @ 09:03:58 UTC
Topic:


“Умря сиромах за правда, за правда и за свобода” - преди 134 години Христо Ботев е пожелал за себе си тази награда и българският народ всяка година на 2 юни запазва минута мълчание в знак на благодарност и признателност за неговия подвиг. На 2 юни 2010 г. това сториха и велинградчани, събрали се пред паметника на поета-революционер в центъра на града.


“Свободата се изгражда в душите ни”, каза в словото си заместник-кметът Героги Янчев, а поетът Ангел Горанов прочете стих за Ботев, който развълнува и заслужено бе аплодиран от множеството.
С венци и цветя пред паметника своята почит към Ботев и всички герои, загинали за българската свобода, засвидетелстваха Общинска администрация, Общински съвет, политическите партии ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС, ЗНС, Атака, ВМРО-НИЕ, Партия на българските комунисти, Историческият музей и читалище “Св.св. Кирил и Методий”. Цвете за Ботев поставиха и много граждани, сред които и авторът-дарител на паметника Борис Костов.
На 2 юни се навършиха 6 години от смъртта на Николай Гяуров и затова след тази церемония се състоя още една - пред паметника на световноизвестния оперен певец и наш съгражданин. Тук също бяха поднесени венци и цветя, а по повод годишнината продължава и изложбата на велинградския Исторически музей в Националната опера.
Минути по-късно завиха сирените, които на 2 юни ни карат да спрем, да сведем глава и да помислим за свободата и нейната висока цена.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5136