20 хотела изобщо не плащат туристическа такса
Дата: Tuesday, June 08 @ 09:06:53 UTC
Topic: Обектив


За първите 4 месеца на 2010 г. в общината са внесени 51 411 лева от туристическа такса - с 14 000 лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година и с 11 000 лева по-малко от 2008 г. 20 от регистрираните 46 хотели, къщи за гости и квартири не са платили нито лев на общинската хазна.


Справката за туристическата такса бе представена от зам.-кмета Дияна Кехайова пред Консултативния съвет по туризъм на 2 юни. Отчетено бе влиянието на кризата, но като причина за спада от 27% бе посочена и събираемостта. Общинският съветник Борис Голомехов попита какво е предприела общината спрямо хотели, които не са платили и една стотинка - има такива, които не са внесли никаква туристическа такса нито през 2008, нито през 2009 и 2010 г. Той настоя за по-сериозен контрол и повече разяснителна дейност.
Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, отиде по-далече с предложението служители на общината да ходят по хотелите и на място да инкасират парите - така събираемостта щяла да се вдигне с 50%. Той изрази сериозни притеснения за крайно негативните мнения на туристи за Велинград, споделени в интернет-форумите и поиска бързи мерки по отношение на инфраструктурата, осветлението, атракциите.
Ангел Манолов от хотел “Олимп” подчерта, че в криза важен въпрос е как общината да помогне на хотелите, а не само да иска - да се засили рекламата, да се оправи инфраструктурата.
Георги Чинков, председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет, направи предложение на сесията през юни да се гласува нов размер на туристическата такса. Според него за частните квартири тя трябва да е 20 стотинки, защото не е справедливо да плащат 1 лева като хотелите.
Общината ще води по-широка разяснителна кампания, включително сред собствениците на квартири, ще отправи предупредителни писма и ще засили проверките, заяви Дияна Кехайова.
Консултативният съвет обсъди предложението общината да членува в сдружение с нестопанска цел, което ще подпомага дейността на летище Пловдив. Намеренията на летището са да стане база за нискотарифни превози, което ще увеличи потока на туристи от чужбина. Встъпителната вноска за членство в сдружението за Велинград е 23 000 лева, която общината не може да осигури и затова ще се търсят средства от бизнеса.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5138