По стъпките на априлци
Дата: Tuesday, June 15 @ 08:57:20 UTC
Topic:


Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Велинград с председател о.з. полк. Георги Даскалов е един от водещите в Пазарджишка област и страната. Организацията наброява 400 души и включва 5 дружества от града, от които водещо е “Шипка” с председател серж. Ангел Станчев. То има своите традиции и мероприятия, свързани с родолюбието и борбата за вяра, хляб и свобода.


Пет века родопчани устояват на поробителя, вплитат в приказните си халища планински цветя, съхраняват езика със звучната народна песен и се гордеят, че са потомци на Орфей. Стотици български синове са дали живота си за свободата. Ние, офицерите и сержантите от запаса, тачим техния подвиг и памет и организирахме автопоход “По стъпките на априлци” в Средна гора, където са огнищата на революционната борба Панагюрище и Копривщица - селища, които винаги ще напомнят за непоколебимостта и твърдостта на българина.
В автопохода се включиха 50 души. Старши лейтенант Тричков, роден в Панагюрище, подробно разказа за историята на града. Поднесохме цветя пред паметника мемориал и почетохме паметта на геройски загиналите за България. След това посетихме къщата-музей на Райна Княгиня. Въпреки че въстанието завършва с погром, то извисява националната ни гордост. Във въстанието подвизи извършват и жените, като дават храна, шият дрехи на борците, дават живота си за отечеството.
След това се отправихме към Копривщица, където се намира мостчето,, на което е гръмнала първата пушка на Априлското въстание през 1876 г. и известява на света за героизма на един народ, жадуващ свободата. В къщите на Георги Бенковски и Тодор Каблешков чухме интересни беседи от екскурзоводите и поетичния рецитал на Боряна Стаева. Възхитихме се на автентичната архитектура, на улиците и къщите в градчето. Автопоходът остави у нас незабравими спомени за саможертвата на априлци.
Боряна Стаева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5145